Мудрі настанови Гавриїла Ургебадзе про те, що робити, якщо не можеш вирішити проблему?

Отець Гаврило Ургебадзе (мирське ім’я Годердзі) народився в Грузії в 1929 році. Він з дитинства увірував в Бога і вирішив стати ченцем. У 26 років прийняв чернечий постриг і з тих пір ніс подвиг юродства, який є одним з найважчих подвигів в ім’я Христа.

Він завжди говорив те, що вважав правильним і чинив так, як йому веліла його совість і почуття обов’язку. Головною якістю, яку описували в ньому люди, що жили поруч – це постійна готовність до подвигу і невимовна любов до людей.

Після смерті святого канонізували через 17 років. Його настанови стали головним духовним багатством, яке залишилося після смерті праведника.

Одним з найвідоміших повчань, яке вражає своєю всеосяжної мудрістю, є наступне:

Коли не можеш вирішити питання і не знаєш, що робити – довірся Промислу Божому і не думай більше ні про що.

Здавалося б, що тут особливого – не стараються робити нічого, не думай ні про що, все відбудеться за Промислом Божим. Ніби людина не володіє розумом і волею?

А раптом у цей час він встигне підштовхнути людину до зла, а той, по своїй слабкості, вирішить, що такий Промисел Божий? Таке в наш час куди як більш імовірно, то він підсовує ті рішення людям, які є найприємнішими, легкими, зручними – аби не працювати!

Що ж робити? Слухати чиї поради? Невже отець Гавриїл дає негідні поради? Ні, справа в тому, що це не вся думка святого, а тільки висмикнута з контексту цитата. Коли читаєш її повністю, то виходить зовсім інший зміст.

Людині важко проникнути в Промисел Божий. Є потурання, воля і Промисел Божий. Потурання – коли Бог дає людині свободу. Людина тоді робить те, що забажає.

Коли діє воля Божа, людина робить те, що велить Бог. Воля Божа завжди приносить добро. Промисел Божий править: то робить потурання, то волю. Коли не можеш вирішити питання і не знаєш, що робити – довірся Промислом Божим і не думай більше ні про що.

Потрібно покладатися на волю Божу, діяти по Його допуском, але бачити все це тільки в світлі Промислу Божого – результатом має бути добро і любов. Якщо людина бачить, що в результаті його дій буде добро і любов – все, тоді можна вже більше ні про що не думати і покладатися на Промисел Божий.

Житіє старця Гавриїла Ургебадзе

Старець Гавриїл любив всіх людей. Його ще за життя почитали як святого, люди приходили до нього для отримання духовної допомоги і повчання.

Очевидці описують, що під час страсного молитви отець Гавриїл піднімався над землею сантиметрів на 40-50 і від нього виходив неймовірний світ.

Отець Гаврило Ургебадзе знаходився в антагонізмі до радянської влади. Одного разу, в 1965 році під час свята 1 травня від підпалив портрет Леніна, який перебував на стіні Верховної Ради Грузії, сказавши, що потрібно поклонятися Богу, а не людині. І почав читати проповідь.

Зрозуміло, його заарештували і відправили в психіатричну клініку, де визнали визнали неосудним. Виписали його з діагнозом: «Психопатична особистість, вірить в Бога і ангелів».

Після цього церковне керівництво, побоюючись репресій з боку влади, що не стало допускати його до богослужінь і навіть не дозволяли причащатися. Це страшно гнітило його, він плакав від безсилля, від віддаленості від Церкви, що бачили брати в монастирі.

Отець Гаврило поблизу від свого будинку побудував гарну церкву. Будівництво він вів своїми руками, роблячи важку роботу. Працю свого життя закінчив у 1962 році. Ікони збирав на смітниках, куди їх викидали разом з відходами. У майстерні при церкви чистив образи, реставрував, робив оклади і рамки своїми руками. Таких кинутих ікон було безліч, стіни церкви були суцільно обвішані образами.

Останні роки старець провів у монастирі Самтавро. Там жила його мати, яка прийняла чернецтво і була похована в цій же обителі. Він вів абсолютно аскетичне життя – ночував в курнику, ходив босоніж, постійно працював і молився.

Сестри дуже цінували свого «живого святого», як його називали в Грузії. Помер старець в 1995 році.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять