Розбираємо питання: чи потрібно подавати милостиню нужденним на вулиці?

Творити добрі справи – головне завдання християнина відповідно до віровчення Церкви. Кожен православний має прагнути добра, не сумніватися у виборі. Ми – на стороні добра. Але часом існує прихована можливість зробити добру справу і цього не помітити. І, так само, коли думаєш, що зробив добро, а скоєне обертається на зло. До такої нагоди можна зарахувати подачу милостині.

У суспільстві є люди, яким, справді, потрібна матеріальна допомога. Вони потрапили в складну життєву ситуацію, або не можуть знайти для себе джерела доходу через неміч, стан здоров’я. Тому, наступивши на почуття власної гідності, заглушивши сором, йдуть із простягнутою рукою в людне місце. Але є серед тих, хто просить милостиню, банальні шахраї, аферисти, які поставили це джерело доходу на потік і витрачають подані жалісливими людьми гроші на спиртне, наркотики, тютюн та інші речі, які не є життєво необхідними.

Тому в роздачі милостині треба виявляти все ж таки розсудливість і обачність.

Господь милостивий

Господь прагнув допомогти кожному, хто потребує, чому наставляв і своїх учнів для того, щоб вони понесли це в люди, виховали нове суспільство милосердних людей, християн.

Святий Апостол і Євангеліст Матвій передає слова: «Тому, хто просить у тебе, дай, і від того, хто хоче зайняти в тебе, не відвертайся» (Мф. 5: 42).

Багато християн так і роблять, віддаючи значну частину своїх мізерних коштів на благодійність, милостиню і допомогу нужденним. Такі вчинки, зрозуміло, є величезним шансом на спасіння душі. Слід зазначити, що трубити про це на весь світ, як це роблять, навпаки, багаті люди, вони не хочуть. У небагатих людей існує якесь збентеження, яке полягає в тому, що їхній внесок дуже малий. Але багаті, які жертвують найменшу частку багатства, ніяк не відчують цієї втрати. А ось небагаті відмовляють собі в чомусь, щоб допомогти нужденним.

Всі ми пам’ятаємо, як Ісус Христос оцінив вчинок жінки, яка віддала в жертву останній внесок, хоча інші клали золоті монети. Він сказав, що вона дала найбільше. І її нагорода на Небесах буде також найбільшою.

З приводу публічності милостині варто навести слова зі Святого Євангелія:

Дивіться, не робіть милостині вашої перед людьми, щоб вони бачили вас: інакше не буде вам нагороди від Отця вашого Небесного. Отже, коли чиниш милостиню, не сурми перед собою, як роблять лицеміри в синагогах та на вулицях, щоб прославляли їх люди.

Поправді кажу вам: вони вже отримують свою нагороду. У тебе ж, коли твориш милостиню, нехай ліва рука твоя не знає, що робить права, щоб милостиня твоя була потайною; і твій Батько, що бачить таємне, віддасть тобі явно. (Мф. 6: 1-4).

Але в той же час, коли Церква жертвує гуманітарну допомогу, про це варто заявляти на всі почуття. Спільнота християн таким вчинком прославляє Господа, робить стандарт милосердя суспільним надбанням. Допомагаючи людям, Церква несе світло християнства в маси, як сказано Богом:

Так нехай просвітиться ваше світло перед людиною, бо нехай бачать ваша добра справа і прославлять Отця вашого, що на небесах (Мф. 5: 16).

Люди віддають у Церкву речі, гроші, продукти, щоб священики передали їх нужденним. При цьому вони не називають своїх імен, не прагнуть слави та популярності. Вони роблять добрі справи таємно, але Бог бачить їх явно. І це найкращий спосіб виявити милосердя.

Чи подавати тим, хто просить залюбом?

Багато хто з віруючих дуже сумнівається, чи варто подавати милостиню, коли вона явно піде на погану справу. Наприклад, циганка сидить із дитиною на землі. Вона явно використовує дитину у тому, щоб заробити. Вона має можливість жити по-іншому, але вона не хоче цього робити. Такі люди просто наживаються на доброті оточуючих. Тож чи варто давати тим, хто, швидше за все, не потребує милостині?

Що кажуть святі отці?

Святі отці не мають жодної думки щодо цього. Наприклад, святитель Іоанн Златоуст говорив, що з великою щедрістю треба подавати кожному, хто просить.

А святитель Василь Великий просить християн розважливо ставитись до розлуки зі своїми грошима:

Потрібна досвідченість, щоб розрізнити істинно того, хто потребує і прохає для задоволення. І хто дає пригніченому бідності, той дає Господу… а хто позичає всякого мимоходця, той кидає псу, який докучає своєю безв’язністю.

Варто розуміти, що порівнювати людину з псом може дозволити собі тільки свята людина, яка має Божі дари, та ще й у контексті свого часу. Це до того, щоб у читача не виникло бажання до всіх жебраків ставитися з такою зневагою.

Такі дві полярні думки великих стовпів християнства дають підставу сучасним людям.
азумно ставитися до подачі милостині.

Якщо є намір облагодіювати всіх, незважаючи ні на що, то просто кладіть гроші в простягнуту руку і не дивіться на тих, хто просить. І вже, звичайно, не читайте їм моралі та не кидайте закиди.

А якщо хочете поставитися розумно, то краще пожертвуйте гроші в храм, де завжди є можливість опустити їх у скриньку з написом «На справи милосердя». Тоді кошти точно потраплять за адресою.

Але коли ви віддали гроші, забудьте про них, не переймайтеся тим, кому вони дістануться. Скажіть «Слава Богу, що є можливість зробити добру справу!». А там нехай усе буде в Його руках, адже Він все бачить.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять