Що таке покаяння у православ’ї?

Покаяння – це глибоке каяття, усвідомлення грішником своїх гріхів перед Богом. У перекладі з грецької μετάνοια (метанойя) означає зміну способу мислення та свідомості. Також це явище можна перекласти як переосмислення чи прозріння.

Варто відзначити два значення покаяння:

Це очевидне каяття, жаль про скоєні гріхи. Супроводжується депресивними проявами – смутком, тугою, які спричинені докорами совісті. Без покаяння віруючі почуваються розділеними з Церквою, залишеними Богом. У них виникає палке бажання очиститись, змінити своє життя, звернутися за допомогою до Господа.

Це слово означає церковне Таїнство, прощення віруючого його гріхів, яке за Божим милосердям у присутності священика відбувається силою Божественної благодаті.

Ці обидва сенси у певний момент об’єднуються і відбувається диво очищення людини від вантажу гріховності, яке супроводжується радістю, полегшенням, набуттям почуття свободи.

Люди грішать проти Бога, самих себе та ближніх. Гріхи здійснюються справами, словами і навіть думками. Жодна людина не може прожити життя і не згрішити. Але Господь не бачить жодного гріха, який би не прощався при покаянні.

Після покаяння людина змінюється внутрішньо і навіть зовні. Усередині вона рішуче відкидає гріх, приймає рішення жити за Божими Заповідями та покладатися на Божу Волю. А зовні людина виглядає щасливою, вона «світлішає обличчям», як кажуть у народі. Варто бути присутнім у храмі під час сповіді, щоб переконатися в цьому.

Більшість тих, хто покаявся, відходять від священика з усмішкою та виразом щастя на обличчі, розправивши плечі і не помічаючи нічого навколо. Звичайно, таке відбувається не з кожним, але з більшістю людей.

Як віруючі приходять до покаяння?

Покаяння зароджується в умі людини, яка не може більше нести на своїй душі тягар гріха. Розум хоче змінити напрям думок, щоб піти з того шляху, яким йшов раніше. Приходить розуміння, що це не та дорога, якою слід йти далі.

Слідом за розумом змінюється серце, яке розуміє, що той спосіб життя, який насаджувався гріхом, не веде ні до чого доброго. Любов до гріха зникає. Серце відчуває, що є інше кохання, вище і благодатніше.

На жаль, часто розуміння цієї любові приходить до людей через страждання та втрати, тому що іншим способом врятувати їх неможливо. І після важких втрат, коли навколо немає нікого, хто міг би допомогти, людина раптом відчуває присутність Бога, його турботу та любов. Звичайно, є й інший шлях – поступовий, свідомий, продуманий. Але в сучасному світі цим шляхом йдуть дуже мало.

Не слід думати, що якийсь із цих шляхів до покаяння легший. Господь у будь-якому разі надаватиме можливість людині вибирати між добром і злом, щоб випробувати її вільний вибір. Цей вибір або напруга волі при подоланні потягу до гріха часто називають подвижництвом. Подвижники виявляють бажання відмовитись від гріха зусиллям власної вільної волі. А Господь у відповідь на це дає їм благодать, яка допомагає вчиняти цей подвиг.

Бог нікого не тягне у вічне життя насильно. Але ті, хто покаже свою рішучість, зрештою знайдуть душевний спокій і тишу – головні скарби світу.

Сповідь – сходи у Небо

У дозвільній молитві, яка вимовляється священиком над тим, хто покаявся, йдеться про те, що людині після покаяння дається шанс примиритися зі Святою Церквою. Але хіба людина сварилася з нею, ворогувала? Здається їй, що ні, жила, як усі, навіть щось робила для порятунку, на відміну від багатьох.

Але річ у тому, що Господь сказав, що тому, хто має, дасться, а у того, хто не має, забереться. Тобто чим людина ближче підходить до Бога, тим суворіший з неї попит. А кожна сповідь у житті віруючого – це сходинка, що дозволяє відійти від гріха. І християни, які починають вести активне духовне життя, в якийсь момент розуміють, що список гріхів у них не зменшується, стає дедалі довшим. Те, що раніше здавалося нормальним, тепер відвертає. Те, що робилося автоматично, як у всіх, тепер стає неприємним і тяжким.

Причина цього в тому, що люди на якомусь етапі покаяння справді починають вимірювати себе за Божими Заповідями. І розуміють, наскільки вони далекі від Того, хто ці Заповіді залишив, хто жив на Землі за ними щодня. Господь наш Ісус Христос – тільки Він може бути взірцем для наслідування.

Помилки

На жаль, багато християн роблять велику помилку, думаючи, що явка на сповідь, «перерахування» відповідних гріхів зі списку для тих, хто сповідається, буде достатнім. Гріхи названі, священик список розірвав, дозвільну молитву прочитав – все, можна далі жити також, а через місяць знову прийти та покаятися у тих же гріхах. І Бог простить і зрозуміє, що часи ось нині такі…

Насправді, покаяння, як було сказано вище, має виходити з розуму в серці. І рішення про зміну життя пов’язане не лише з жалем про гріх, а й з працею звільнення від нього повністю. Якщо цього не відбувається, то виходить, що людина наполягає на гріху, нехтує Божими Заповідями. Це означає, що відбувається набагато більший гріх, ніж усі скоєні раніше. Це слід усім розуміти і не зловживати довготерпінням Вседержителя.

Чому потрібно встигнути покаятися?

Покаяння, як очищення від гріха та відновлення зв’язку з Богом, можливе для людей лише в межах земного життя. Після смерті покаяння неможливе. Церква дає всі можливості для цього – служби служаться, богослужіння проводяться, храми відкриті для відвідувань, недільні школи працюють.

Після смерті душа відокремлюється від тіла, тому прийти і покаятися людина вже не може, її душа існує поза часом, вона стає незмінною до Страшного Суду. Таким чином, у тому стані, в якому смерть застане християнина, у тому стані він і з’явиться перед Богом у День Суду. І це досить страшно уявити, коли перед світом буде представлено всі гріхи, про які не принесено покаяння.

Людина буде каятися в них, шкодувати навіть про те, що не поспішила покаятися. Але каяття, це не покаяння. Повернути нічого не можна, хіба що молитви тих, хто живе про покійного, Господь обов’язково візьме до уваги. Але чи багато залишиться живих, хто б згадував покійного у своїх молитвах? Це дуже важливе питання, яке також потрібно вирішувати під час земного життя.

Не слід забувати також і про те, що після покаяння можна зростати в чеснотах, робити добрі справи, виявляти непоказне милосердя. І цей процес є нескінченним, благодатним і дуже необхідним для вирішення питання про вічне життя. Кожен відповість лише сам за себе.

Скільки б не молилися віруючі за своїх близьких, повністю звільнити їх від відповідальності навряд чи вдасться. Щось має бути на терезах у кожного, куди можна додати гарячі молитви.

У підсумку слід сказати, що навіть думка про те, що можна піти покаятися, а потім знову грішити, є тяжким гріхом.

Преподобний Ісаак Сирин сказав із цього приводу:

Покаяння завжди пристойне для всіх грішників і праведників, які бажають урятувати спасіння. І немає межі вдосконалення, тому що досконалість і найдосконаліших справді недосконала. Тому покаяння до самої смерті не визначається ні часом, ні справами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять