4 способи подолати гіркоту у шлюбі

Історія про троянського коня добре відома. Протягом 10 років стародавні греки брали в облогу місто Трою, але стійкі захисники витримували їх атаки. Тоді Греція відмовилася від лобових атак і вдалася до обману. Греки зробили великого дерев’яного коня, помістили диверсійну групу всередину і пішли.

Троянці, переконані в тому, що ті, що їх облягали, здалися, і, зацікавлені конем, затягли цю величезну статую в своє місто і вирушили спати. Вночі греки вийшли з утроби коня і вразили Трою зсередини.

Сатана направляє троянського коня до наших шлюбів. Чого він не може досягти за допомогою лобових атак подружньої зради або безконтрольного гніву, він досягає за допомогою підступної прихованої зброї. І, як і жителі Трої, більшість із нас не сприймають проблему всерйоз, доки вона не виконає своєї смертельної роботи. Автор Послання до Євреїв називає цю приховану зброю «гірким коренем».

«Спостерігайте, щоб хтось не втратив благодаті Божої; щоб якийсь гіркий корінь, виникнувши, не завдав шкоди, і щоб їм не осквернилися багато людей» (Євр. 12:15).

Дрібні претензії – великий вплив

Гіркий корінь має величезну силу. Він особливо підступний, тому що часто проростає ледь помітним способом через повільне накопичення дрібних образ. Але така гіркота загрожує осквернити як ваш шлюб, так і ваші стосунки з Богом.

Я маю на увазі саме «рутинні» щоденні скарги та образи, а не більш руйнівні гріхи, такі як жорстоке поводження чи перелюб.

Наприклад, незважаючи на численні прохання, чоловік скидає свій брудний одяг на підлогу, знаючи, що його дружина прибере після нього. У такій ситуації дружина відчуває, що чоловік сприймає це як належне і засмучується.

Або, наприклад, дружина, яка ніколи б не подумала про те, щоб пропустити один із заходів своїх дітей, відмовляється повечеряти з чоловіком. Він почувається непотрібним, вважає, що його просто використовують, і він не важливий.

Зрозуміло, що жорстоке поводження та перелюб руйнують шлюби, але для нас менш очевидно, що дрібні образи, якщо зберігаємо їх у своїх серцях, здатні повільно призводити до гіркоти та руйнувати сімейне здоров’я.

Розсудливі пари бояться сили гіркоти, яка може послабити прихильність, зруйнувати близькість та придушити радість. Коли ви чуєте, що хтось просто більше не любить свого чоловіка», то можете не сумніватися, що винуватцем цієї ситуації є невирішена гіркота. Проте автор Приповістей говорить: «Розсудливість робить людину повільною на гнів, і слава для неї — бути поблажливою до провин» (Припов. 19:11).

Нерозкаяна гіркота може перетворитися на духовну снігову кулю, яка зрештою зруйнує все на своєму шляху.

Дружина несправедливо критикує свого чоловіка і він починає виношувати образу. Накопичуються й інші образи, і прірва між подружжям стає дедалі більше. Чоловікові періодично не вдається зателефонувати дружині та повідомити, що затримується на роботі – дружина ображається. Накопичуються й інші скарги, і вже через три роки подружжя спить у різних кімнатах.

Небажання прощати та ігнорувати дрібні образи також оскверняє наші стосунки з Богом. Ісус суворо попереджає:

«Бо якщо ви прощатимете людям провини їх, то простить і вам Отець ваш Небесний, а якщо не прощатимете людям провини їх, то й Отець ваш не пробачить вам провин ваших» (Мт. 6:14-15).

У Писанні ясно говориться, що «любов покриває безліч гріхів» (1 Пет. 4:8), що мудра людина готова не звертати уваги на образи (Прип. 19:11). Але як жити і не ображатись, коли будь-які стосунки — це стосунки між двома грішниками?

Є як мінімум чотири способи боротьби з гіркотою у шлюбах.

  1. Розвивайте здатність бачити власний гріх очима Бога

Основною зброєю у цій битві є здатність бачити власний гріх, а не гріх своєї половинки. Ваша готовність прощати буде прямо пропорційна вашій здатності бачити ту гору гріха, яку Христос пробачив вам.

Протягом багатьох років я безтурботно ставився до своїх гріхів проти Бога, але серйозно до гріхів моєї дружини проти мене. Я не бачив своїх гріхів так, як їх бачив Бог, тому не розумів, чому маю прощати. Потім, після 14 років шлюбу, через проповіді усвідомив святість Бога та жахливість мого особистого гріха. Коли я побачив гору гріха розміром з Еверест, яку Бог пробачив мені, то зрозумів, що гріхи моєї дружини, порівняно з цією горою, були піщинкою. Як я міг свідомо ображатись на дружину, коли її провини проти мене настільки малі? Сліпота до жахливості мого власного гріха була причиною того, що я плекав до дружини гіркоту.

Найчастіше саме гордість стає коренем гіркоти. Гордість змушує мене бачити мій гріх розмитим, а гріх дружини неймовірно чітким. Цей вид самоправедності смертельний шлюбу. Християни прощають тому, що Бог їх першим пробачив. Зрештою, прощення Христа, яке ми отримали на хресті, робить нас здатними прощати.

  1. Зрозумійте, що прощення – рішення, а не почуття

Ми не можемо контролювати свої почуття, але здатні контролювати рішення. Все, про що Бог просить, це щоб ми були готові постійно і наполегливо прощати провини наших подружжя, розуміючи, що ми також грішники.

  1. Продовжуйте прощати, доки не підуть почуття

Коли Петро запитав Ісуса, чи має прощати свого ворога сім разів, Ісус відповів: «Не кажу тобі: до семи, але до сімдесяти сім разів» (Мт. 18: 22). «Сімьох сімдесяти разів» — це біблійна символіка нескінченної наполегливості. Іншими словами, прощай, прощай і ніколи не переставай. У кожному благочестивому шлюбі часто трапляється, що подружжя повинні багато разів каятися і прощати один одного, поки розчинник Божої милості не розчинить біль, що заважає близькості.

Діліться своїми почуттями. Ваші відчуття мають значення. Не тримайте їх закупореними. Будьте щирими. Розкажіть своєму чоловікові чи дружині, в чому, як ви вважаєте, він чи вона згрішили проти вас. Будьте смиренними один до одного і прагнете покаяння, повного прощення і примирення.

  1. Пам’ятайте, що іноді ваші образи можуть бути необґрунтованими

Чи можливе таке, що вам боляче через те, через що не повинно бути боляче? Ми ніколи не бачимо серцевих мотивів інших і часто обманюємо себе.

Чи очікуєте ви від свого чоловіка чи дружини те, чого не маєте права чекати? Важливо, щоб ми завжди були готові досліджувати власні серця, коли в нас починає проростати гіркота.

Один чоловік, якого я консультував, був засмучений, тому що йому здавалося, що у нього недостатньо часто траплялася сексуальна близькість із дружиною. Його гнів стосовно дружини тлів місяцями. Але чоловік зрештою усвідомив, що його очікування були необґрунтованими. Саме він потребував покаяння, а не його дружина. Тому він попросив її пробачити йому, і дружина це зробила. Ми повинні стежити за необґрунтованими очікуваннями — вони здатні привести нас до того, що бачитимемо гріх в інших там, де його немає. Це також може призвести до руйнівної гіркоти.

Дивіться на Ісуса

Не уподібнюйтесь жителям стародавньої Трої. Перемогу, яку Греція не могла здобути шляхом лобової атаки, вона здобула обманом. Лукавий намагається зробити з нами те саме. Він вбиватиме вашу родинну близькість секретною зброєю гіркоти.

Насамперед зосередьтеся на хресті. Активно прощайте. Прощайте неодноразово, і гірке коріння не зіпсує вашу радість подружжя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять