Заздрість – не порок? Звичка? Чи гріх?

Заздрістю однаково страждають і безробітні, і мільйонери, і слюсарі, і зірки шоу-бізнесу. Заздрять усьому: модному одязі, новій зачісці, елегантним туфлям, соціальному статусу, зарплаті, новому автомобілю. А що таке заздрість? Це порок? Звичка? Чи гріх?

Великий тлумачний словник визначає заздрість як «почуття досади, роздратування, викликане перевагою, успіхом, благополуччям іншого». У побутовому значенні під заздрістю найчастіше розуміють неприязне, вороже ставлення до багатства, успіхів, популярності, здібностей чи соціального стану іншого. Заздрісник вважає, що Бог образив його, давши добро сусідові. Однак Біблія називає заздрість гріхом. Десята заповідь, дана Господом ізраїльському народові через Мойсея, записана у книзі Вихід, 20 розділі, 17 вірші: «Не бажай вдома ближнього твого; не бажай дружини ближнього твого, ні раба його, ні рабині його, ні вола його, ні осла його, нічого, що в ближнього твого».

Звідки з’явилася заздрість?

Історія заздрощів налічує багато тисячоліть. Ще до створення землі там, на Небесах, існував Бог і Його ангели. Знаходився серед них осінній херувим, який у Біблії названий «сином зорі», «печаткою досконалості», «повнотою мудрості» та «вінцем краси» (Єз.28:13-17; Іс.14:12-15).

При всій своїй досконалості цей ангел був незадоволений, позаздрив Богу, підняв заколот, повстав проти Всевишнього і був скинутий Богом на землю, де став сатаною, що несе зло у світ. Заздрість – це риса характеру сатани, диявол намагається посіяти насіння заздрощів у серця людей, щоб потім це насіння виросло і принесло свої гіркі плоди.

Біблійні приклади

Так, у першій книзі Біблії описується, як після гріхопадіння перших людей, Адама та Єви, їхній старший син Каїн убив свого брата Авеля. Чому він це зробив? У певний день Каїн та Авель принесли Богові свої дари. Богові сподобався дар Авеля, що викликало пекучу заздрість у його брата. Господь побачив це і запитав у Каїна: «Чому ти засмутився? … біля твоїх дверей гріх лежить; він тягне тебе до себе, але ти пануєш над ним» (Бут. 4:3-8).

Каїн не впорався зі своєю заздрістю. Вона переросла в ненависть, і Каїн убив ні в чому не винного брата.

Схожу історію ми можемо прочитати і в книзі Буття 37:11-28, де розповідається про Йосипа, який мало не загинув від рук своїх братів, коли ті позаздрили, що їхній батько любив Йосипа більше за інших своїх дітей. У результаті вони не вбили Йосипа, але продали того в рабство.

Інший приклад – цар Саул спробував вбити беззахисного Давида, коли відчув, що народ любить того сильніше.

І, мабуть, найяскравішим прикладом наслідків цього гріха стало вбивство Ісуса Христа, який із заздрощів був священиками на смерть (див. Мт.27:18). Священики та книжники побачили, що Ісус Христос має набагато більший успіх, ніж вони. За Христом ішли натовпи народу, Його слухали, у Нього навчалися. Священики позаздрили Ісусові і зтратили Його до смерті.

Ці приклади з історії Старого і Нового Завітів дають нам зрозуміти, що у всі часи заздрість призводила до злих справ.

Що породжує заздрість?

Заздрість виникає через гордість, фальшиве почуття справедливості. Зазвичай вона добре маскується під боротьбу правду, соціальну справедливість. Адже завжди легше пояснити свої промахи та недоліки не власною слабкістю чи лінню, а несправедливістю долі, яка замість нас чомусь обдарувала інших.

Заздрісна людина завжди бажає мати те, що їй не належить. Причому предметом заздрості може бути як матеріальне багатство, і нематеріальні речі (краса, успіх, чеснота). Однак Біблія стверджує, що Господь дає кожній людині те, що потрібно саме їй, відповідно до Божого задуму. Бажання мати те, що Господь визначив іншій людині, суперечить планам і задумам Творця. Виходить, що заздрість містить у собі прагнення здійснити власну волю, опираючись волі Бога.

Гіркі плоди заздрості

Отже, якщо заздрість – гріх, він, як і інші гріхи, має наслідки і тягне у себе покарання з боку Бога. Про це сказав апостол Яків: «Бо де заздрість та сварливість, там безладдя та все погане» (Як.3:16).

Заздрісний чоловік сварливий і завжди всім незадоволений, навіть якщо багатий. Як не згадати народний жарт на цю тему: «У сусіда корова здохла. Начебто що за подія… а на серці – свято».

Гіршого немає, ніж заглядати до будинку сусіда та порівнювати його зі своїм. Це призводить до виснажливих довічних перегонів, в яких ніхто ніколи не буде першим, тому що завжди знайдеться хтось кращий і успішніший.

Заздрісна людина не може радіти від душі. Друк смутку не сходить з її обличчя, вона занурена у постійні роздуми про чиїсь успіхи.

Сучасна медицина довела, що заздрість, як будь-яка інша негативна емоція, активізує нервову систему, яка змушує напружуватися м’язи, частішає пульс, підвищує артеріальний тиск, порушує нормальну роботу травної системи. Таким чином, страждаючи від заздрості, людина втрачає

здоров’я. Про це писав ще мудрий цар Соломон: «Коротке серце – життя для тіла, а заздрість – гнилизна для кісток» (Приповісті 14:30).

«Царства Божого не успадковують»

Апостол Павло в посланні до Галатів включає заздрість у число «справ плоті», що протиставляються плодам Духа. «Справи плоті відомі, – пише він церкви в Галатах, – вони суть: перелюб, блуд, нечистота, непотребство, ідолослужіння, чари, ворожнеча, сварки, заздрість, гнів, чвари, розбіжності, спокуси, єресі, ненависть, вбивства, п’ян безчинство тощо. Попереджу вам, як і раніше, попереджав, що Царства Божого, що надходять так, не успадковують» (Гал. 5:19-21). Апостол наголошує, що ніякий заздрісник не має місця у Царстві Божому.

Як перемогти заздрість?

Для початку потрібно чесно досліджувати своє серце, тому що воно – джерело життя, з нього виходять усі думки людини. Визнайте заздрість гріхом, а не рисою характеру. Покайтеся перед Богом у цьому гріху і попросіть у Нього допомоги у боротьбі із заздрісними думками. Пам’ятайте, що своїми зусиллями цей гріх практично неможливо перебороти. Саме тому визнання власного безсилля вже половина перемоги, а повна перемога настане тоді, коли людина в смиренні прийде до Голгофського хреста. Прийміть Ісуса Христа як Спасителя у своє життя, і тоді ваше серце наповнюватиметься любов’ю, а не заздрістю.

Слід навчитися контролювати свої думки, підкоряючи їх Слову Божому. При перших ознаках заздрощів згадуйте, що з нею в життя приходять лише неприємності.

Ніколи не порівнюйте себе з іншими, а лише надихайтеся добрим прикладом оточуючих. Радійте разом з тими, хто радіє, щиро вітайте інших, відзначаючи їх досягнення та успіхи. Моліться за суперника, якому заздрите, благословляйте його та бажайте йому всього найкращого, як собі. Невпинно пам’ятайте про велику любов Бога до всіх людей: «Бо Бог добрий і до невдячних і злих» (Лук.6:35).

Реалізуйте свої обдарування та таланти, адже помічено, що людина, яка займається улюбленою справою, захищена від мук заздрості. Постійно читайте Слово Боже, зокрема, 72 Псалом, який по праву можна вважати добрими ліками від заздрості.

Прийміть Божу любов

Пам’ятайте, що Бог полюбив нас такими, якими ми є. Якщо приймаємо це одкровення про Божу любов до нас, то нам не потрібно більше доводити собі чи іншому, що ми гідні любові та похвал, що чогось варті. Сам Бог так високо оцінив нас, що віддав заради спасіння кожного з нас Свого Сина. Ми прийняті і любимі Богом, це найвища похвала, в якій ми здобуваємо гідність і самоповагу, приймаючи себе як цінність Божу. Знання своєї значущості та цінності в очах Господа дає нам можливість більше не відчувати заздрість до успіхів та здобутків інших.

«Поспішає до багатства заздрісна людина, і не думає, що злидні спіткають її.» (Прип.28:22)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять