Розбираємося в стражданнях: чому болить душа і що з цим робити?

Душевні страждання – одна з основних причин, по якій людина звертається до Бога. Коли у неї болить душа, він не може знайти спокою, відчуваючи з кожним днем, що все стає тільки гірше. Боїться, що душа померла, більше вже ніколи не воскресне.

Якщо своє тіло людина завжди може відчувати і контролювати, то з душею все не так просто. Коли ми відчуваємо біль, то звертаємося до лікаря за допомогою, щоб він виписав ефективні ліки. Але душу так не зцілити, причому душевні муки можуть відбуватися навіть у той момент, коли здається, що все в порядку. Є сім’я, хороша робота, непоганий заробіток, але на душі все одно не спокійно.

Священнослужителі наголошують, що душа починає страждати, коли людина перестає про неї піклуватися. Як і тіло, душа потребує постійного догляду і турботи. Для цього потрібно забезпечувати її духовною їжею – це здійснення добрих справ, молитви, вивчення Біблії. Люди, які регулярно роблять добрі вчинки, знають, яке умиротворення настає після кожного доброго діла.

Як і тіло, душа вимагає регулярного обмивання. Згодом на ній накопичується гріховна бруд. Якщо довго не приділяти увагу молитвам і добрим справам, то з часом душа повністю просочується гріхом, а її власник перестає відчувати докори сумління. У нього душа вже не болить, так як душа вмирає для добрих справ і Бога.

Якщо ж душа все ще болить, значить, зцілення можливо, не потрібно впадати у відчай. У цей момент потрібно зупинитися, проаналізувати всю своє минуле життя, згадати про людей, яким було завдано біль і страждання. Причому не обов’язково справою, а й словом, наприклад, обдуривши або обмовити. Часто муки від цього ще сильніше фізичних страждань. Все це завдає глибокі пошкодження нашої душі.

У багатьох болить душа, так як вони страждають від власної гордині і марнославства. Подібне часто можна зустріти у талановитих людей, які зараховують всі заслуги тільки собі самому, забуваючи, що талант кожної людини – це Божий дар.

Як лікувати душу?

Коли людина відчуває душевний біль, йому слід відправлятися в лікарню, в духовну лікарню. В церкви необхідно сповідатися, покаятися Богу у всіх своїх гріхах в присутності священика. Через нього Господь прощає гріхи і постачає силами, щоб протистояти всьому гріховного в майбутньому. Якщо покаянням вдається очистити душу, а добрими справами залікувати душевні рани, то молитва необхідна, щоб живити і підтримувати свою душу.

Бог символізує любов, за гріхи він не карає людину. Той карає себе сам, втрачаючи божу благодать, опиняємося у владі демонів, піддаючи себе на серйозну небезпеку.

Щоб зберегти душевний світ, необхідно чітко вирішити, що з сьогоднішнього дня людина більше не буде звертати уваги на дрібниці, перестане сердитися і дратуватися. Замість цього всі, щоб не відбувалося в його житті, почне приймати з вдячністю. Якщо дати собі таку настройку, строго дотримуючись їй, то вдасться впоратися з будь-якими пристрастями і пороками, які зустрінуться на нашому шляху. Віддаючись Господу, ми гарантуємо собі душевний мир і спокій.

Потрібно вміти дякувати Богові

Смиренний людина повинна бути радий і задоволений всьому, що йому дарує Бог. Богослови часто наводять як ілюстрації притчу про те, як одного разу на велике церковне свято в Олександрію з’їхалося безліч людей. Серед них було чимало жебраків, калік та убогих. Місця, щоб переночувати, катастрофічно не вистачало, через це багато вкладалися спати прямо в коридорах.

Один старець, сидячи в своїй келії, почув, як незнайомий йому чоловік звертається до Господа, кажучи, як у нього все добре і прекрасно. Є дах над головою, рогожа, якій можна сховатися, недавно він поїв, в той час, як у світі стільки людей щодня голодує. В кінці ця людина захоплювався, як велика Божа милість. Це приклад того, як потрібно вміти дякувати Богові за все, щоб не відбувалося з людиною.

У самем початку життя дитина не навчиться ходити, якщо батьки не будуть його підтримувати і направляти. Коли вони відчувають, що малюк зміцнів, відпускають його, дозволяючи далі рухатися самостійно.

Точно також і в релігії: Бог підтримує своєю благодаттю. Коли людина позбавляється цієї благодаті через те, що його душа черствіє, він падає, більше не в силах піднятися. Тому не варто розраховувати тільки на себе. Віруючий завжди зможе знайти підтримку в Бога, набратися духовних сил, які допоможуть повноцінно жити в злагоді з самим собою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять