“Хліб життя” та “вино”: дійсно тіло (плоть – серцева м’яза) та кров Христа чи просто видумані символи?

Коли кожен православний християнин готується до причастя, він з хвилюванням розуміє, що ось-ось, вже завтрашнім вранці, він возз’єднається з Господом нашим Ісусом Христом, прийнявши в себе з чаші його плоть і кров, у вигляді хліба і вина. Усвідомлення цього дійства приходить не відразу.

Потрібна велика праця, в тому числі розумова і духовна, щоб усвідомити значення Євхаристії. Тим же, хто в силу різних причин не може читати духовної літератури, допомагає сила Святого Духа, яка вселяє в душу це трепетне почуття дотику з Богом.

Але чому вино було названо кров’ю Христовою, а хліб – його тілом? Про це нам говорить сама Святе Євангеліє устами Христа:

Не Мойсей дав вам хліб з неба, а Отець Мій дає вам хліб правдивий із неба; бо хліб Божий є Той, Який сходить із неба й дає життя світові … Я хліб життя … Я – хліб живий, що з неба зійшов Хто їсть хліб їстиме, житиме повіки (Ін.6: 32, 33, 35, 48, 51).

Виноград – це символ народу, який обрав Господь. «Виноградник Господа – це Ізраїль, а люди в ньому – це улюблені рослини в тому винограднику» (Книга пророка Ісаї).

А в Новому завіті вже більш конкретно йдеться, що після того, як Ісус Христос став жити серед людей, він є Справжньою виноградною лозою, Бог Отець – виноградарем, а всі люди, які вірують у Христа – гілки цієї істинної лози (Євангеліє по Іоанну) .

Тобто – символ всієї Церкви, об’єднаної одним коренем. Плоди лози і є справжня Віра. І коли з плодів робиться вино і виливається в чашу – ось головний результат усіх трудів – і Божественних і людських.

Таким чином хліб і вино, взяті разом – це єднання істинного Бога і людей, які мають справжню віру в Нього.

Повторення Таємної Вечері

Думки протоієрея Олександра Меня з приводу плоті і крові Христових пов’язані з тим, що в давнину трапеза була священна і люди обов’язково творили молитву перед їжею. Тому Бог невидимо присутній на кожному обіді чи вечері.

Але так як Бог зійшов до людей, він вже зримо присутній на Таємній Вечері! Він присутній на цій трапезі у плоті і може встановити Новий союз між земним і Небесним. Це відбувається через його смерть, якій передувала Вечеря. І Ісус сказав: «Чиніть це на мій спомин».

Тобто, коли ми приймаємо вино і хліб в Церкві, це означає, що Він приходить до нас і Таємна Вечеря відбувається знову і знову. Таїнство Причастя – єдність Бога і людей між собою. Це і означає «плоть і кров».

Ланчанске диво

Для пояснення таємниці плоті і крові потрібно обов’язково розповідати про велике чудо, яке сталося в Сан-Легонцій – невеликої церкви італійського міста Ланчано – в 8 столітті від Різдва Христового.

Один зі священиків здійснював Євхаристію, але при цьому в його голові роїлися сумніви – чи правда те, що він робить. Чому саме вино і хліб стають кров’ю і тілом Христа? Може бути, це просто символ?

Хто може довести, що це, дійсно Його кров і плоть? І такі сумніви були в його душі під час виголошення Євхаристійного канону, коли він переломив поданий йому хліб. І раптом на всю церкву пролунав його здивований крик – в його руках після заломлення був не хліб, а тонкий зріз м’язової тканини, плоть.

А в чаші було вже не вино, а густа червона рідина – кров. Всі ченці обступили його, а він висповідався перед ними в тому, що сумнівався в істинності Євхаристії.

І ось його сумніви були дозволені! Ті чудові дари вже 12 століть зберігаються в церкві міста Ланчано.

З 16 століття над Дарами почали проводити спостереження, досліди, а в 20 столітті їх стали вивчати за допомогою найсучасніших наукових методів.

Але результати, які отримували вчені, були такі, що вимагали знову і знову нових експериментів, адже їх результат був один: плоть є м’язовою тканиною, що відноситься до міокарда – серцевого м’яза. А кров, власне, є кров’ю групи АБ. До цієї ж групи належить кров з Плащаниці.

Особливо дивно те, що ці тканини зберігаються 12 століть. А при приведенні крові в рідкий стан, вона стає придатною до переливання. Вона знаходиться в вигляді 5 кульок різної форми і розміру, які затверділи. Але якщо зважити ці 5 кульок по одному, то кожен з них важить стільки ж, скільки всі разом узяті.

Це проти всіх законів фізики, але це – доведений факт. Пояснити його не може ніхто, та це й зрозуміло. Адже Той, хто може це пояснити, ще не прийшов до нас після того, як «зійшов на Небеса і сів праворуч Отця».

Кожен православний християнин повинен розуміти значення причастя і по можливості – не зволікайте його, попрацювати, покаятися, помолитися, зробити добрі справи.

Адже прийняття крові і тіла Христового означає, що християни з’єднуються не тільки з Богом, приймаючи його в себе, але і через Нього з’єднуються між собою. цеозначає, що всі стають братами і сестрами, однією православною родиною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять