Розбираємо детально нагірну проповідь Ісуса Христа: сенс, структура, значення

Нагірна проповідь – це своєрідна конституція, яку Ісус Христос дав своєму народові. У 5-7 розділах Євангелія від Матвія розповідається про те, що Господь промовив цю проповідь, перебуваючи на піднесенні. Основні слухачі, яких було звернено послання – учні і апостоли, і навіть весь народ.

Під час проповіді Господь розкрив усі відмінності Нового Завіту від Старого. При цьому Він наголошував, що його послання не скасовує старозавітні Заповіді, а лише доповнює їх.

Христос під час проповіді дав людям Заповіді блаженства з тлумаченням. Господь доступно і чітко розповідає про те, як потрібно ставитися до ближніх, і будувати стосунки з Всевишнім, щоб стати щасливим у земному житті, досягти вічного блаженства та врятуватися.

Христос пояснив, як правильно тримати піст та творити молитву, подавати милостиню. Оголошує текст молитви «Отче наш», яку має знати кожна людина. У ній зазначено, що найголовніше у житті істинного християнина, а що другорядне. Вона вчить правильно ставитися до нагальних турбот.

Структура проповіді

Нагірна проповідь Христа включає вісім частин:

Ісус зціляє немічного, і подивитися на диво стікається багато людей.

Блаженства. Основна частина листа. Заповіді блаженства показують, які душевні якості має людина, щоб наблизитися до Бога. Старозавітні 10 заповідей утримували людей від зла і мали обмежувальний характер. Христос надав їм глибшого значення.

Наприклад, заповідь «не вбивай» до проповіді розуміли буквально. Згідно з вченням Спасителя, її порушенням вважається навіть лють і гнів, які призвели до ворожнечі та загибелі. Ісус навчав, що християни повинні шукати головну цінність – Царство Небесне, а не збирати матеріальні багатства.

Притчі про світло та солі. Спаситель використовував доступні розуміння простих людей метафори. На прикладі солі Він показав, яку цінність мають справжні віруючі світу. Це пов’язано з тим, що в ті часи це був найдорожчий і найцінніший продукт. Як сіль зберігає продукти від псування, і справжні християни не дають суспільству морально розкластися. Вони також є світом світу.

Православні мають нести свою віру всім. Вогонь віри, який Господь запалив у душах людей, вони повинні намагатись передавати іншим.

Пояснення закону. Христос пояснює старозавітні заповіді по-новому. При цьому він зазначає, що не скасовує їх, а лише наповнює глибшим змістом.

Засудження лицемірів. Молитва, благочестиві справи і піст не повинні виставлятися на загальний огляд, щоб здобути людське схвалення, тому що в цьому випадку єдина нагорода, якою удостоїться людина, — похвала. Добрі справи будуть угодні Господеві лише за умови, що вони будуть зроблені таємно.

Господня молитва. Текст «Отче наш» заснований на глибокому історичному корінні. До моменту виголошення Спасителем нагірної проповіді, заповіді Старого Завіту давно вимагали конкретики, оскільки люди не сподівалися на Бога, а лише на себе, вирішуючи проблеми між собою через переговори, війни або інші методи. Текст молитви дав сам Господь через Єдинородного Сина. Це яскравий приклад щирої розмови з Всевишнім.

Не судіть, та не судимі будете. Розмова про те, чи людина може засуджувати ближніх. Цей вислів Христос дав зрозуміти, що люди yt можуть судити один одного, оскільки спочатку це привілей Господа. Якщо людина буде поблажлива до вчинків інших, то Бог буде милостивий до її слабкостей. Помічаючи в інших незначні вади, люди не бачать своїх серйозніших вад. При цьому Христос не заборонив обговорювати вчинки ближнього, щоб виправити свої недоліки, а також державне правосуддя.

Доброта Небесного Батька і Святість. На закінчення проповіді Спаситель попереджає народ про появу лжепропроків і особливо зазначає, що без участі Господа християнин не здатний творити богоугодні справи.

Згідно з вченням Ісуса, основна мета кожного християнина – Царство Небесне, як безумовне і найвище блаженство. Здобути щастя зможуть лише ті, що служить Господу, і творить Його Святу волю, для яких найвище блаженство — жити за Заповідями Божими.

У Нагірній проповіді, незважаючи на її стислість, полягає великий сенс. Одне з найнагальніших питань, яким задаються християнські богослови, як застосовувати вчення християнину у повсякденному житті. У цій проповіді кожен віруючий знайде відповіді, як жити, щоб удостоїтися Царства Небесного в вічному житті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять