Як перемогти бісів? Пояснюють священики

Перемогти бісів – завдання для людини неможливе, все ж занепалі ангели є найвищими силами. Але кожен православний знає, що Господь сказав людям: «Людині це неможливо, але не Богу, бо все можливе Богові». Тому перемогти сатану з Божою допомогою здатний кожен, хто цього хоче.

Настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці написав велику статтю щодо того, як перемогти бісів. Наведемо її короткий переказ.

Помисли докучають всім, але якщо висловитись точніше, то через ці помисли до людей підбираються біси, сили піднебесної злості. Помисли виникають по-різному. Іноді, раптом, ні з того, ні з сього, в голові з’являється рій думок – злісних, блудних, заздрісних, які засуджують все і вся.

Сама людина тільки дивується: та звідки це, я й думати про це не хочу, не потрібне мені це… Ось це і є приклад впливу бісів. Вони хочуть заволодіти серцем людини через помисли, почуття, образи. Неприємно, але не таке страшно. Це боротьба, що триває тисячоліттями, бажання бісів досадити людям. Потрібно бути уважним, вчитися відкидати ці нападки, з молитвою та Божою допомогою гнати нечисть геть. Це не гріх тоді, та його й не станеться.

Але буває так, що людина починає ці думки розвивати, прислухається до них, переживати. І що далі, то більше заплутується у своїх гріхах, які робить спочатку помислом, а потім і ділом. І в такому стані, коли думки і справи вже перейшли в серце, молитва не допоможе. Вона не гаряча, не очищаюча. А якщо є полегшення, то воно тимчасове, ненадовго.

Чому відбувається таке? Тільки тому, що людина надто багато уваги приділяє грішним думкам, зживається з ними. Спосіб боротьби тут один – потрібний подібний стан, але тільки зі знаком «плюс».

Йдеться про поглинання людини у своє духовне життя, у спілкування з Небесними силами, отримуючи у відповідь благодать Святого Духа та божественну радість.

Досягти такого стану дуже складно. Чесно кажучи, воно властиве людям святим, не обтяженим гріхами.

Для простої людини, яка мучиться бісівськими думками, шлях до спокою тільки один – через покаяння, прагнення змінитись.

Потрібно прийти до думки, що тільки повністю покладаючись на Господа, не відволікаючись більше на жодні думки, проблеми та завдання, можна боротися з бісами і перемагати їх. Головний метод боротьби зі злом – відвернутися від зла та передати себе в руки Божі.

Настоятель храму Воздвиження Хреста Господнього наводить 5 способів здобути перемогу над бісами.

Першим є молитва. Тут варто згадати епізод зі Святого Євангелія, коли апостоли не могли вигнати диявола з сина чоловіка і той привів біснуватого до Христа. Господь вигнав диявола, і апостоли почали запитувати, чому вони не змогли цього зробити? У відповідь вони почули, що цей рід виганяється молитвою і постом. Тобто розмовою з Богом, якою є молитва, ми даємо зрозуміти бісам, що маємо силу, здатну прийти до нас на допомогу. Нечисті духи, відчуваючи небезпеку собі, змушені ретируватися.

Другий спосіб вказаний вище, це пост. Чи не дієта, не якесь вибіркове ставлення до їжі. Ні, піст для того існує, щоб відволіктися від страви і зайнятися душею. Якщо піст здійснюється в Господнє ім’я, то людина отримує від Господа певні дари, здатні дати сил на будь-яку битву.

Третій спосіб полягає у протиставленні пристрастям своїх чеснот. Наприклад, мучить пристрасть зловживання, коли гроші хочеться отримати нечесним шляхом. І вони таки йдуть до рук, адже біси допомагають, охоче. Значить, треба намагатися подолати її милосердям, щедрістю, допомогою страждаючим. І так з усіма пристрастями.

Четвертий спосіб боротьби із сатанинськими нападками – Таїнства нашої Церкви. Вона дає такі неймовірні можливості отримати Божу допомогу, що протистояти нечистому значно легше. Людина сповідається і причащається не тому, що вона сильна і зважилася на це.

Навпаки, він відчуває необхідність припасти до джерела сил, дії Святого Духа, яке може дати лише мати Церква, створена Ісусом Христом. Скуштувавши Тіла і Крові Христової, віруючі поєднуються з Богом. Нехай це сказано мільйони разів, але все одно не до кінця зрозуміло кожним, хто приходить до храму. У серці людини оселяється Бог. Куди вже тут біса намагатися заволодіти цим серцем! Вони без оглядки тікають від нього.

П’ятий спосіб відомий усім, він випливає з четвертого – кохання. У ньому Божа заповідь, весь закон та пророки. Якщо всі справи, думки, вчинки, молитви, участь у Таїнствах церкви викликані почуттям любові, тоді обов’язково спрацює ланцюжок між людиною і Небесними силами. І наведені вище чотири способи діятимуть лише в тому випадку, якщо в їх основі лежить любов.

Тільки уявити, що молитва твориться з-під палиці, піст викликає лише голод і невдоволення, робити добро не подобається, у церкві сповідався, причастився і завтра знову грішиш. Так і живеш, у незадоволеності з собою та бісами в душі. А все тому, що без кохання все робиться.

А ось додати до молитви любов до Бога і раптом пішов діалог. До посту любов і бажання чимось пожертвувати заради Бога – та це чудово! А добрі справи, які з любов’ю до абстрактної людини робиш, заради Бога, щоб виконати її заповідь! Яка різниця, чи оцінять цей вчинок інші чи ні. І так у всьому.

І за таких умов для нечистої, бісівської сили люди стають зовсім невразливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять