Що робити, якщо під час молитви на думку спадають погані думки?

Буває таке, що під час молитви раптом виникають і спадають на думку такі погані думки, що охоплює жах. Залишається тільки дивуватися, звідки в голові така гидота і чому саме в такий момент вона є? Навіть страшно від такого гріха, виникають сумніви, чи все правильно робиться, як спокутувати таку думку.

Священики нашого часу, ґрунтуючись на святоотцівських працях, схильні не відносити погані помисли до гріха. Зрозуміло, за умови, що вони не привели до матеріалізації та реалізації тієї погані, яка спала на думку.

Найголовніше в цьому випадку – ставитися до них як до випадкового перехожого, від якого раптом неприємно пахнуло. Запах огидний, але зроблено кілька кроків, знову відчувається пахощі квітів та свіжість повітря. І миттєво забувся цей епізод наче його й не було. При такому ставленні до поганих думок, навіть якщо вони прийшли під час молитви, такі не ставлять у гріх.

Але якщо звертати на такі думки увагу, вступати з ними у думку, розвивати образи, які в них містяться, то можна реально згрішити. Зрозуміло, що це підступи сатани, для якого людину від розмови з Богом – найкраща нагорода та радість.

При повторенні подібного явища не потрібно впадати в паніку і починати боротьбу. Це також спілкування із сатаною. Молитовник вступає у боротьбу, в якій він приречений на поразку, адже боротьба з дияволом без Божої допомоги не під силу людям.

Грішні думки негайно потрібно замінити словами молитви, можна взяти до рук молитовник, щоб уважно вчитуватися в надрукований текст, відволікаючись лише на нього.

Святі отці про сторонні думки і боротьбу з ними

Як і в будь-якій богоугодній справі, у цьому випадку слід порадитись зі святими Православної Церкви. Наприклад, проблема помислів була дуже добре знайома преподобному Варсонофію Великому. Його поради безцінні для всіх віруючих:

«Не перемов помислам, тому що вороги бажають цього, і не перестануть нападати; але помолися на них Господу, скидаючи перед Ним свою неміч, і Він може не тільки відігнати, а й зовсім скасувати їх».

Святий пропонує повинитися перед Господом, поскаржитися на свою слабкість, після чого Спаситель допоможе і віджене нечистого.

Святий Феодор Студит радить читати Псалтир, який допоможе відігнати нечисті помисли. Наприклад, Псалом 34:

«Суди, Господи, що кривдять мене, і побори ті, що борються з мною» (Пс. 34, 1).

Псалтир у принципі універсальний засіб для боротьби з нечистим, тому порада дуже корисна і важлива.

Преподобний Антоній Оптинський радить читати Ісусову молитву, яку супроводжувати хресним знаменням, що допоможе відволіктися від сторонніх думок:

«Ви звикли розмовляти самі з собою і думаєте переперечити помисли, але вони відбиваються молитвою Ісусовою і мовчанням у думці своїй».

З поганими помислами не можна спілкуватися, слід тримати їх на відстані. Про це, як завжди, просто, яскраво та образно, говорить старець Паїсій Святогорець:

«Помисел, подібно злодієві, приходить до тебе – і ти відчиняєш йому двері, вводиш у будинок, заводиш з ним бесіду, а потім він тебе грабує. Хіба можна починати розмови з ворогом? З ним не тільки уникають розмов, а й двері замикають міцно, щоб він не увійшов».

Переключити увагу з помислів на справи

Думки, які приходять до людей, це одне, а ось їхні справи – це зовсім інше. У разі поганих думок потрібно переключитися на справи. Багато святих отців у таких випадках радили своїм духовним чадам зайнятися фізичною працею. І чим важча, вимотуюча праця, тим менше поганих думок. Але це не означає, що праця має бути безглуздою. Ні в якому разі! Це порадує сатану, що відволік від молитви, та ще й марною справою зайняв. Праця має бути творчою, спрямованою на корисні результати.

Усвідомлення того, що зроблено хороше, добре, хоч і важке діло, буде нагородою. І ніякі погані думки тут уже не полізуть на думку. Хіба що, марнославство, що, мовляв, ось який молодець. Але це вже інший рід думок.

Про подібні речі найкраще поговорити зі своїм священиком, який визначить міру складності проблеми. Потрібно розповісти все, як є, щоб отримати корисну пораду та напуття на боротьбу з помислами під час молитви.

Святий Феофан Затворник написав безліч праць, про те, як слід молитися, про те, що слід обміркувати на кожен день свого життя. Почитати його праці означає отримати дуже слушну, практично вивірену пораду про життя православного християнина. Його праці викликають такий потік думок про віру, про Бога та благочестя, що іншому просто не залишається місця!

Вивчайте працю святих отців, і Господь, нехай не залишить вас.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять