Правила освячення “магазинного” хрестика

Носіння натільного хреста православними християнами – це не магічний або ритуальний процес, а тим більше – не прикраса Ні, це, навпаки, видиме позначення своєї приналежності до Церкви, до послідовників Христа, і надія на благодатний захист за допомогою Святого духа.

Недарма в Євангелії є заповідь Спасителя:

Якщо хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе самого, візьме хрест свій і йде за Мною (Мт 16:24)

Церковні канони наказують всім православним християнам носити натільний хрестик. Але вибрати його кожен може на свій смак. Звичайно, найкраще купити хрестик в храмі, тим самим зробити наступне:

принести свою посильну допомогу, залишивши гроші не спекулянтам в якомусь магазині, а там, де вони підуть на богоугодну справу. І сумніватися в цьому не варто, потрібно вірити, що саме так все і буде,
отримати саме канонічно вірний хрестик. Адже є зображення розп’яття, які не збігаються з прийнятими в православ’ї зображеннями. Вони не відображають справжньої мети його віддання на муки – спокутування гріхів людства і подальшого воскресіння. Саме воскресіння дає нам всім надію на майбутнє життя. Таким ми і бачимо його на наших православних розп’яття – божественно спокійним і величним, а не понівечених, як на католицьких зображеннях, які акцентують увагу на смерті, а не на майбутньому житті,
куплений в храмі хрестик буде вже освячений за всіма правилами. Його можна відразу надіти і відчути благодать, яка через освячення хреста буде впливати на щиро віруючого. Без віри хрестик – тільки знак приналежності.
Але якщо немає можливості купити його в храмі, то немає перешкод для вибору в магазині. Слід пам’ятати, що хрест традиційно використовується восьмиконечним, із зображенням Спасителя, або без нього, найчастіше з написом «Спаси і збережи».

Освячення в будь-якому випадку проводиться в храмі.

Як освячується натільний хрест?

Існує спеціальне священнодійство, яке називається «Чин благословення хреста до носіння на грудях». Воно описано в Требнику – богослужбовій книзі. Здійснюється тільки священиком, тому куплений хрест не можна окропити святою водою і носити, це не відповідає існуючим правилам.

І тільки в результаті священнодійства матерія – будь то свята вода, просфора, або натільний хрест – набуває особливих, незрозумілі з точки зору науки, властивості зцілювати, захищати і допомагати.

Освячення хрестика проводиться тільки один раз. Переосвячувати його потрібно тільки в двох випадках:

хрестик був значно пошкоджений і потім відновлений, змінившись;
він потрапив до нового власника випадково і невідомо, чи був він освячений.

Якщо говорити детально, то після покупки хрестика в магазині потрібно прийти в храм і запитати у служителів, наприклад, в свічковий лавці, як правильно вчинити з хрестиком і коли можливо його освятити. Вони підкажуть зручний час, коли це можна і потрібно зробити. Краще буде віддати хрестик на освячення з ланцюжком, або тасьомочкою, на якій його планується носити. Це зручніше, зрозуміло, для священика при священнодійстві. Крім того, це відповідає правилам.

Після освячення він носиться під одягом, на тілі, як можна ближче до найважливішої частини нашого тіла – серця, де найчастіше фізично відчувається наявність душі.

Забобони, пов’язані з натільними хрестами

Говорячи про освячення натільного хрестика, неможливо не торкнутися теми забобонів, пов’язаних з ним. Будь воцерковлений людина на всі прикмети і езотеричні вигадки, коротко відповість: «Забобон – гріх», і не зверне на них ніякої уваги.

Але багато людей, які недостатньо працюють над своїм духовним утворенням, вірять в них. Вони себе вважають істинно віруючими в Бога нашого Ісуса Христа і до Святого Воскресіння, але при цьому, побачивши що лежить на землі натільний хрест, ні за що не візьмуть його в руки, щоб не прийняти на себе біди втратившої хрест людини. І залишать святиню далі валятися в калюжі …

Як же бути в такому разі? Зрозуміло, слід підняти хрест, очистити його і передати в храм для нужденних, або використовувати для своїх близьких, адже не інакше як по Волі Божої саме тому, хто знайде пощастило. Саме він зміг проявити в таку дрібницю любов до Господа, чиє зображення на цьому хресті, можливо, є.

Можлива і зворотна ситуація – чоловік виявив, що ланцюжок або тасьма на шиї порвалася і його хрестик втрачений. І він починає відчувати, що беззахисний, на нього починають нібито сипатися нещастя, в усьому він бачить провісники біди. Зрозуміло, це знову ставиться до людей, які не мають сильної віри. Єдине, що варто винести з цієї ситуації – досвід в тому, щоб наступний хрестик, який буде придбано або отримано в подарунок, зберігати ретельніше, з любов’ю, щоб не втратити його знову.

Ось і ще один забобон – що хрестик не можна дарувати! Так Ви ще не подарувати близькій людині освячений Духом Святим виріб людських рук, яке, можливо, наблизить її до віри, порятунку, змусить задуматися над значенням подарунка? Кращого подарунка, ніж хрестик, придумати складно!

І ще одне, вже магічне повір’я, яке говорить, що хрест є магічним талісманом, захистом від усіх напастей і здатний дарувати людині якісь особливі надприродні властивості. Але це зовсім не так. Як вже було сказано, за допомогою Святого Духа натільний хрест допомагає православним християнам, але не безумовно. Для цього потрібно вести відповідний православним канонам образ духовного життя, слідувати Божим заповідям. А головне – щиро, безумовно вірити і любити Бога. Носіння хреста і є проявом цієї любові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять