Робираємо детально: причина зображення виноградної лози на стінах храмів

І старовинні, і середньовічні храми оздоблені виноградною лозою. Це обов’язкова інтер’єрна деталь для оформлення святинь. Розберемося, чому обрано цей символ і що ж уособлює виноградна лоза?

Де зображають виноградну лозу?

Виноградною лозою прикрашені не лише стіни храмів. Гілку зображують також і на церковному начинні, іконостасах та кіотах.

Навіть медальйони із зображенням святих прикрашають виноградною лозою. Складається враження, що це обов’язковий атрибут всього, що стосується церкви.

І це справді так. Традиція зображення винограду лози відзначається ще з часів античності. Художники, які бажають донести до глядача благочестя, духовність полотна, обов’язково включали подібний орнамент. Він уже спочатку вказував на те, що картина сповнена глибокого сенсу, вона – заклик до Господа, нагадування про Нього.

А відповідь на запитання, чому стіни храмів прикрашені виноградною лозою, ви знайдете, якщо згадаєте біблійне сказання про Тайну Вечерю.

Ісус Христос сказав своїм учням, що Він – виноградна лоза, Батько Його – виноградар, тобто той, хто виростив кущ, а віруючі – гілки цього куща. Христос дарує нам плоди, а вони є у всякої гілки, тобто у того, хто харчується джерелом.

Віруючі наділені особливою властивістю. Вони приносять плоди, творять добро, роблять земне життя чистішим і кращим.

Що символізує виноградна лоза у християнстві?

Виноградна лоза у розумінні християн – Церква. Її парафіяни харчуються від лози, тобто Христа.

Зображення виноградної лози невипадково. Це нагадування всім віруючим про потребу живити свою душу молитвою, спілкуванням з Господом.

Кожна людина, що йде до храму, бачить фасади, прикрашені орнаментом, але не надає малюнку значення. А сенс його великий. Виноградні лози вказують, що людина йде в те місце, в якому його душа буде харчуватися, вона не загине від голоду.

Якщо продовжувати цю думку, то не можна не сказати і про безсмертя душі. Душа, що вічно живиться, не здатна загинути. Вона жива.

Так, і віруючі, котрі відвідують богослужіння, живлять свою душу, спілкуються з Богом, отримують можливість наповнити порожню посудину.

Душа повинна очищатися від скверни, отримувати харчування, а це означає, що кожна людина зобов’язана доглядати свій виноградник (душою).

Тому зображення виноградної лози – не декоративний елемент, як багато хто вважає, а настанова, залишена нам Христом.

Це нагадування про те, що необхідно дбати про душу, насичувати її спілкуванням з Господом, підтримувати молитвою та добрими справами в живому стані.

Для віруючих християн: виноградник – Сам Господь, що дає їжу всім, хто прийняв Його.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять