Як правильно сповідатися та причаститися? Розбираємося детально!

Віруюча людина після сповіді та причастя почувається іншою людиною. Хтось відчуває ці відчуття кілька хвилин, хтось кілька днів, а є такі праведники, які назавжди змінюються. У статті поговоримо, як правильно підготуватися до цих Таїнств.

Святий Іоанн Кронштадський, який залишив величезну духовно-літературну спадщину, писав:

Сповідатися в гріхах треба частіше для того, щоб вражати, бичувати гріхи відкритим визнанням їх і щоб більше відчувати до них огид.

І це справді так. Людина, яка чинить гріхи постійно, в якийсь момент розуміє, що ненавидить сама себе за той бруд, що накопичився в її душі і ті беззаконня, які чинить. Якщо у такого грішника залишилося сумління, або він має краплю віри у своїй душі, то зверху йому посилається думка про те, що треба піти до Церкви, очистити душу, спробувати заслужити на прощення.

Для очищення душі є покаяння. Як підготуватися до сповіді, що зробити насамперед і як поводитися, у принципі – не найважливіші питання. Головне полягає у рішучості змінитись і не робити більше грішних справ. Без цієї рішучості сповідь не має сенсу.

А після того, як людина сповідалася, очистилася, можна приступати до наступного ступеня наближення до Бога – до причастя Святих таємниць. Господь говорив, що ті, хто причащатиметься, матимуть життя вічне. Ці слова він сказав перед тим, як іти на розп’яття, і вони від цього мають ще більшу вагу та значення.

Тому сповідь і причастя є життєво важливими для кожної людини речами, які мають вирішальне значення для безсмертя душі.

Як підготуватися до сповіді?

Сповідь – це Таїнство, яке полягає у примиренні з Богом, перед яким віруючий у присутності свідка-священика розповідає свої гріхи. Після того, як усі гріхи відкриті, вимовлені вголос, священик молиться Богу, щоб його провини були прощені.

Суть сповіді саме в тому, що той, хто кається, повинен назвати сам ті гріхи, які його найбільше обтяжують. Від цього озвучування він відчуває сором перед свідком сповіді – священиком. І ось цей сором, це заломлення гордині, марнославства служить покаранням людині.

Зазнавши цього покарання судом, грішник скидає з себе тяжкість гріха. Не треба думати, що ваші гріхи настільки соромні і огидні, що священик вас засудить і потім зневажатиме. Будь-який гріх огидний, але за час служіння священик чув стільки сповідей, що здивувати його практично неможливо, якщо ви, звичайно, не серійний вбивця чи ґвалтівник маленьких дітей. А все інше – протягом тисяч років роблять люди, і Господь прощає і терпить цей бруд, бо любить людей і поважає їхній вибір, яким би він не був.

Щоб приготуватися до першої сповіді, потрібно деякий час розмірковувати над своїм життям, особливо згадувати все найбрудніше і найсоромніше, що лежить каменем на серці. Ці речі слід виписати на окремий аркуш або блокнотик, якщо гріхів дуже багато і вони не поміщаються на одному аркуші. На цьому етапі віруючий наповнюється рішучістю очистити своє сумління за власним уявленням про гріхи. І цей етап – найщиріший і найважливіший. Саме цей самостійно складений список буде найважливішим свідченням перед Богом.

Після того, як те, що людина вважає своїми тяжкими гріхами, написано, слід звернутися до посібників з підготовки до сповіді, рекомендованих Православною Церквою. Не варто шукати в інтернеті списки гріхів, або посібники, які складаються невідомо ким. Тільки офіційні довідники та помічники можуть зробити першу сповідь досконалою.

І ось, вивчаючи Божі Заповіді, які є законом для кожного віруючого та програмою його життя, людина виявляє, що крім тих гріхів, що вважає найстрашнішими, вона порушує ще стільки Божих Законів, що навіть страшно стає – напевно, немає прощення за все це. Виявляється, жити по-християнськи не так просто. Гріховність просто просочує все життя суспільства.

Але для того, хто йде на сповідь вперше, не може бути жодних обмежень у доповненні переліку своїх мерзенностей та беззаконня. Варто розуміти, що це перший крок до досконалості. Спочатку відмовитися від найстрашніших гріхів, потім з кожним разом намагатися зживати нові й нові погані звички, що віддаляють від Бога. І так, маленькими кроками, рухатися вперед, до вічного життя. Кожен зжитий гріх, сповіданий і каятий, віддаляє від краю прірви, в якій – вічне мучення.

На що звернути особливу увагу?

Коротка пам’ятка гріхів поділяє гріхи на 3 групи. З того, що в ній наведено, багато взагалі не вважається людьми за гріх, хоча він існує. Слід особливу увагу звернути на гріхи проти Господа Бога:

Невіра в Бога, сумніви у вірі, участь в обрядах і культових святах, навіть жартома і випадково;
Практичний атеїзм, тобто бути хрещеним, вірити в існування Бога, але на ділі ніяк не виявляти свою віру, жити як невіруючий;

Захоплення кумирами у будь-якому вигляді – гроші, кар’єра, кохана людина, захоплення. Все, що ставиться людиною вище за Бога, є, по суті, ідолопоклонством. Таких речей у житті сучасної людини – безліч. Про це варто подумати серйозно;

чаклунство, ворожба, ворожіння, звернення до бабок і чаклунів – один із найстрашніших гріхів.
Це далеко не повний перелік, лише частина того, що люди вважають нормальністю, а воно є гріхом.

Крім гріхів, що посягають на Бога, люди роблять гріхи проти ближнього, якого Бог заповів любити, як самого себе:

Гордість, самолюбство, самолюбування, марнославство;
Засудження будь-якої людини;
Відсутність милосердя та співчуття до людей.

Але люди грішать і проти самих себе, руйнуючи добровільно свою душу і тіло:

Блуд, перелюб, протиприродні статеві зв’язки;
Аборти, участь у прийнятті рішення про аборт (наприклад, чоловік чи батьки).
Нецензурна лайка.
Брехня, наклеп на людей.

Навіть ці приклади з Пам’ятки показують, як багато потрібно розповісти на першій сповіді, щоб вийти після дозвільної молитви з полегшенням та радістю.

Формальності

Можна навести кілька правил поведінки на сповіді. Найкраще прийти в суботу ввечері, коли священики приймають віруючих під час вечірньої служби. На ній читається Псалтир і проводиться обряд елеопомазання. Служба досить довга, тому якщо після сповіді немає сил бути присутньою, можна буде піти, хоча, звичайно, це неправильно. Але багато хто після першої сповіді, просто, не може стояти на ногах і, повернувшись додому, засинає миттєво.

Часто на сповідь купують у свічковій лавці спеціальну велику воскову свічку. Це можна запитати у торгуючих. Ця свічка залишається як пожертвування на аналої, тобто підставці, на якій лежить Хрест і Євангеліє.

Почати сповідь слід словами «Грішний, Господи», звертаючись до священика, який є свідком перед Богом вашого каяття. Після цього варто сказати, що ви йдете на сповідь вперше, сказати, що ви готувались і прочитаєте список усіх своїх гріхів. Священик може ставити запитання. Він робить це не з цікавості, а для того, щоб допомогти каяттю грунтовно, вивернути себе повністю, очиститися якнайкраще. Після закінчення сповіді слід сказати своє ім’я, нахилити голову і прикластися лобом до Євангелія. Священик прочитає дозвільну молитву, після якої той, хто кається, повинен перехреститися і поцілувати Хрест і Євангеліє. Або просто прикластися до них лобом. Після цього можна піти і сісти, оскільки під час читання Псалтирі можна сидіти.

Знаком того, що сповідь пройшла добре, мимовільні сльози, навіть ридання, це абсолютно нормально. Неймовірна радість і полегшення, мимовільна посмішка – це ознаки того, що Господь прийняв каяття і вважав його достатнім.

Підготовка до Причастя

Якщо не будете їсти плоті Сина людського і пити крові Його, то не будете мати в собі життя (Ін.6:53)

Той, Хто їсть Мою плоть і пив Мою кров у Мені, перебуває і Я в ньому (Ін.6:56)

Після сповіді священик дає благословення на Причастя. Іноді це буває не після першої сповіді, якщо священик бачить, що той, хто кається, погано готовий, то пропонує йому допомогу, літературу, або запрошує на бесіду. Нічого страшного в цьому немає, це навіть добре, отже, священик підійшов неформально, він дбає про прихожанина та його душу. Якщо ж підготовка була ретельною, то можна готуватися до Причастя, яке зазвичай відбувається після літургії у недільний чи святковий ранок.

Перед Причастям потрібно дотримуватися посту, тобто ввечері та вранці не їсти, бо причащаються натще. Увечері слід почитати спеціальні молитви послідування до Святого Причастя. Якщо важко відразу читати всі молитви, слід скоротити, але спробувати варто.

Вранці треба піти на богослужіння, літургію, під час якої також відбувається сповідь тих, хто часто відвідує храм. Після того, як богослужіння закінчиться, священик виходить із Чашею, в якій перебуває хліб і вино, переведені в Кров і Плоть Христову. Прийнявши їх у себе, людина з’єднується з Богом, має її у собі.

Після отримання Святих Дарів потрібно пройти до столика, де запити і з’їсти шматочок просфори, щоб не втратити найменшої частинки Святої крові та плоті.

Потрібно пам’ятати, що після Причастя слід намагатися оберігати себе від гріха, боротися з його проявом, постійно бути уважним і піклуватися про те, щоб не забруднити свою чисту душу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять