“Я плачу під час молитви”, або чому в церкві під час молитви можуть текти сльози?

Віруюча людина, яка входить до церкви, повністю усвідомлює, куди вона прийшла. Розуміння того, що в цьому приміщенні знаходиться джерело Божої Благодати та всі засоби для здобуття вічного життя, мимоволі викликає трепет і хвилювання. У багатьох навіть сльози навертаються на очі. Добре це чи погано, розповідають священики.

Побачити людину, що плаче, в храмі найчастіше можна на похоронах або хрещеннях. У першому випадку це, звичайно, спричинене смутком, стражданням та болем розставання з дорогою людиною. У другому випадку це, звісно, ​​розчулення та радість від того, що нова душа приєдналася до Церкви, знайшла собі захисника, Ангела-хранителя та отримала можливість вічного життя.

Але є ще один момент, коли сльози на очах і навіть плач є чудовою ознакою – це сльози покаяння. Під час сповіді віруючий настільки соромиться своїх гріхів, настільки шкодує про їхнє вчинення, що не може стримати себе, починає плакати. І це добре, це волога, що очищає душу, а не сумні сльози.

Очистившись, людина, що покаялася, ніби скидає з себе вантаж, знімає ланцюги, що оперізують її все життя. І священик, який приймає таку сповідь, радіє за такого прихожанина, засвідчить відпущення йому гріхів із вдячністю Господу.

Постійний плач у церкві

Але зрідка зустрічаються такі люди, які під час перебування у храмі не можуть стримувати сліз. Вони ллються і ллються, людина не розуміє, що з нею відбувається і йде з церкви. За дверима сльози миттєво висихають, все гаразд.

Але варто увійти, як знову течуть по щоках. Звичайно, у такому разі слід звернутися до священика, який допоможе знайти коріння проблеми та дати пораду. Залишати таку проблему не можна, адже це пов’язано з храмом, тому потрібна компетентна думка.

Священники кажуть, що в цьому випадку може бути демонська спокуса. Віруючого бентежить те, що відбувається з ним, він лякається і йде з храму. Біси радіють, їх мета досягнута. А ось покаяння, бесіда зі священиком, цілком може розставити всі точки над “і”. Можливо, що це нерозкаяний і забутий гріх, що не дає спокою бідній душі. Про гріх біси, зрозуміло, обізнані. Душа просить покаяння, звідси сльози та гіркий біль.

Але не обов’язково причина лише у цьому. Є люди, які тонко відчувають, які розуміють, що храм, це абсолютно особливе місце.

На стінах не просто ікони, а зображення людей, які прожили своє життя в Господнє Ім’я. Зазнали мук, прийняли страшну смерть, але при цьому були щасливі, що скоро опиняться поруч із улюбленим ними Ісусом Христом. І порівнюючи з їхніми життями своє комфортне, зручне життя, ми розуміємо, що не здатні, навіть, на маленькі жертви – стати милосерднішими, стримувати гнів, приходити на богослужіння частіше, щоб соборно помолитися за Батьківщину та людей її.

Від сучасної людини ніхто не вимагає багато чого – мінімум, хоча б кілька потуг для того, щоб наблизитись до ідеалу. Це вже буде непогано. І ті, хто має це розуміння, звичайно, можуть плакати в храмі, соромлячись самих себе. Але їх небагато. Для цього потрібно як мінімум знати житія святих, вивчати Святе Євангеліє. А ми цього не можемо змусити себе зробити. Ось тут би поплакати, та ні — сухо на душі та в очах.

Крайні форми плачу

Не варто забувати і про те, що сльози в храмі можуть переходити в істерику, завивання, навіть психічний напад. Це, звичайно, результат гріхів, підступи сатани. Біс вселився в людину, пригнобивши в його пристрастях. Рідкісне, але цілком можливе явище.

Чи варто підходити до людини, що плаче, в храмі, заспокоювати її? Питання дуже складне, краще нехай це зробить священик, адже люди можуть не зрозуміти душевних проблем один одного.

Сльози під час молитви можуть бути не лише у храмі, а й удома. Подумайте самі, що стало причиною. Попросіть Господа допомогти і зверніться до священика за порадою. Саме так можна буде встановити причину та усунути її.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять