Хрещення без хресних: докладно розбираємося

Сучасний інститут хресних став практично формальним. Одні з батьків вибирають хрещених батьків з числа багатих людей, які б дарували хрещеника дорогі подарунки, забезпечували його, забуваючи при цьому про справжніх обов’язки хрещених.

А інші – шукають ідеальних кандидатів в куми, глибоко віруючих і постійно беруть участь в Таїнствах Церкви, але відшукати таких проблематично.

Тому у багатьох людей виникають питання про Хрещення: чи можна хрестити немовля без хресних або з одним воспреємником, коли не потрібні восприємники, віруючі батьки самі в змозі виховати дитину в вірі?

Багато питань відпадають самі собою, коли батьки дізнаються, що таке Таїнство Хрещення і навіщо потрібно хрестити дитину (в першу чергу кровні батько і мати повинні відповісти на це питання самі собі).

Малюк, особливо до 7 років, не може свідчити про свою віру, не в змозі відповідати на питання священнослужителя і відректися від сатани, не розуміє сенсу Таїнства. Тому під час хрещення дітей відбувається по вірі їх хресних батьків, які обіцяють Богу виховувати новонародженого члена Церкви в православній вірі.

Головний критерій при виборі хресних батьків – вони повинні бути воцерковленими людьми, здатними наставляти малюка в вірі, допомагати йому боротися з гріхами, молитися за нього і любити дитину.

Отже, хресними можуть бути люди тільки православного віросповідання, віруючі і дорослі.

Чи можна хрестити дитину без хресних батьків?

Серед священства Православної Церкви немає одностайного відповіді на це питання. Наприклад, протоієрей Андрій Єфанов вважає, що якщо батьки твердо впевнені у власних силах і зможуть виховати дитину в православній вірі, то вони можуть хрестити його без хресних.

В даний час практично у всіх церквах проводяться огласительні бесіди перед прийняттям Таїнства Хрещення. На них батькам дітей і кандидатам в охрещуваного і хресним роз’яснюють основи віри, пояснюють, що таке Хрещення і які обов’язки хрещених батьків. Там же можна задати питання по підготовці до Таїнства.

Добре, щоб у будь-якої людини (навіть дорослого) був хресний батько – людина, якій довіряє хрещеник або хрещениця, наставляє в духовних питаннях. Якщо батьки зможуть знайти такого хресного, то дитина отримає велику користь.

Що робити, якщо священик відмовився хрестити дитину без восприемника?
По-перше, не варто панікувати. Потрібно розібратися в причинах, чому було відмовлено в Хрещенні. Часто буває, батьки хочуть охрестити дитину тільки тому, що всі хрестять. При цьому вони забувають, що Церква хрестить дітей по вірі хрещених батьків і батьків. Якщо ж батько і мати дитини не ходять до храму і не ведуть духовне життя, то, як їм можна довірити виховання дитини в православній вірі?

По-друге, кожен випадок індивідуальний і всі питання можна вирішити, прийшовши в конкретний храм і поговоривши з батюшкою і пояснивши йому причини, за якими батьки хочуть хрестити дитину без хресних.

Коли можна хрестити без хресних?

Якщо людина перебуває в смертельній небезпеці, серйозно хворий, то його хрестять в терміновому порядку. Охрестити людини, в тому числі немовля, може навіть мирянин.

Таке хрещення відбувається в сподіванні на милосердя Господа і якщо хворий одужує, то над ним відбувається в храмі Таїнство Миропомазання. Також доросла людина може хреститися самостійно без хрещених батьків.

Краще за все слідувати традиції ПЦ і постаратися вибрати дитині двох хрещених батьків. Щоб у нього був приклад життя не тільки біологічних батьків, але і хрещених батьків, які відвідують церкву і живуть за заповідями Господа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять