“Чи можна врятуватися, не ходячи до храму?” – парафіянка запитала у священика і він чітко відповів

Чи можна врятуватися, молячись удома, читаючи недільні служби і всім святим, як у церкві, за церковними книгами, але не ходячи до храму?

Відповідь священика:

Зараз ні. У той час, коли ми живемо, не можна врятуватися, сидячи вдома, молячись за церковними книгами і не будучи в храмі. Тому що спасіння відбувається не за людські молитви, а за милість Божу. За наші справи нам у пеклі немає місця, що б ми не зробили.

Апостол Павло пише:

“Якщо я тіло віддам на муки заради Христа, якщо говоритиму мовами людськими та ангельськими, якщо матиму знання всього, якщо зможу силою віри навіть горами рухати, але якщо в мені немає любові, то я – ніщо”.

Тому ми – ніщо за великим рахунком. Навіть якщо горами рухаємо і говоримо мовами ангельськими. Порятунок відбувається милістю Божою.

А Господь нас урятує яким чином? Він не рятує, Він спас нас.

У кого ми віримо? У чому суть православ’я? Ми віримо в Бога вічного, невидимого, люблячого, всемогутнього, який став видимим, людиною, близькою, зрозумілою, яку можна було відчути у Христі Ісусі.

Навіщо? Навіщо Він це зробив? Щоб у собі не перестати бути Богом, щоб поєднати божественне єство з людським. І в самому собі Він людське єство вже перетворив силою божества, стражданнями знестрашив, смертю обезсмертив, зішестю в пекло, силу пекла над людським єством силою свого Божества знищив. Воскресінням Він воскресив людське єство силою Божества. Виливанням Святого Духа на апостолів у день п’ятдесятий цей дар обожнили (від слова “бог” – прим. ред.).

І цей дар Святого Духа є життя Церкви, суть Церкви.

Ми входимо до храмів не для молитви. Православні ходять до церкви не для молитви. Молитися можна й удома. Це не є головною метою. Ми молимося до церкви, але це не головна мета. Ми ходимо до храму, щоб отримати дар Святого Духа, через який у нас вживляється обожнення, дане нам Христом. Це відбувається через участь у церковних обрядах.

Ті обряди, за допомогою яких здійснюється духовне спасіння, – це обряд сповіді і причастя. А вдома як ти причащатимешся і сповідатимеся?

Будь-яке відділення є сектанство.

У чому суть пришестя у світ Христа? Він прийшов, щоб людина поєдналася з Богом.

Що Він прийшов робити? Поєднувати.

А я, відокремлюючись від церкви, що роблю? Роз’єднуюсь.

Ми з Христом якогось духу? Різного. Тобто людина, хто? Ну, точно не християнин. Хтось може сказати:

“А ось великі подвижники були самітниками”.
Ти правда себе з ними рівняєш? Ти серйозно думаєш, що ти великий самітник?

Тоді про це нема чого й говорити, раз ми з тобою невеликі. Не говоритимемо про те, що не є нашою темою. Ми з великими ще й поряд не стояли. Тому для нас причастя та сповідь важливіші, ніж для риби вода. Тому ми хочемо, щоб ми були одним Духом. Господь прийшов з’єднати, тому ми не повинні від’єднуватись!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять