Преподобний Никодим Святогорець назвав 4 найнебезпечніші спокуси в житті, яких слід уникати вірянам

Преподобний Никодим Святогорець назвав 4 найнебезпечніші спокуси в житті, яких варто уникати вірянам: марнославство, сумніви в Бозі, розпач і спокуса, які приходять від бісів. Опиратися спокусам складно, але так перевіряється віра людини. Якщо вона не противиться їм, то віра її не міцна.

Старець – схиамандрит Іанікій відповідає на запитання “Як молитися Ангелу-охоронцю?”: “Ще в ліжку, зранку, закликайте, моліться – Ангелу-хранителю: 50 разів “Святий Ангеле Божий, хранителю мій, моли Бога за мене”. На десятці: Святий Ангеле Божий, хранителю мій, настав і напоуми мене”. Цього дня…”.

4 поширені спокуси, які можуть привести вас до компромісу і зрадити вашу віру.

Брати і сестри у Христі, повинні знати свої слабкості і тактику диявола, який бажає нашого вічного прокляття. Сьогодні християни стикаються з великим тиском, щоб вони відповідали ідеям і цінностям цього світу, багато з яких повністю суперечать Божим законам, у той час як Святий Дух доручає нам…

…не пристосуйте себе до цього віку, але перетворіться оновленням вашого розуму, щоб ви могли зрозуміти, що є волею Бога, що є добрим, приємним і досконалим. (Римлянам 12:2)

Якщо ми не сильні у Христі й не вкоренимося в нашій християнській вірі, ми впадемо в бурхливу течію беззаконня і погодимося на багато гріхів нашого часу. Ця течія настільки сильна, що вона привела багатьох християн на шлях загибелі. Ми самі також повинні бути пильними, знаючи, що нам потрібно…

…будь тверезим і пильним, бо твій ворог, диявол, полює, як ревучий лев, шукає когось, кого можна поглинути. (1 Петра 5:8)

Марнославство – це бажання або потреба, яка спонукає нас шукати через наші послуги та/або досягнення славу, похвалу і добре свідчення оточуючих нас людей. Це ілюзія, що захоплення людей є пріоритетом у нашому житті. Це хибне уявлення про те, що добре свідчення людей є важливішим і впливає на наш процес ухвалення рішень набагато сильніше, ніж невидима слава, що виходить від Бога.

Марнославство – це жорстока пристрасть, яка змушує нас втрачати свій вінець і нагороду від Бога, тому що вона примушує нас проявляти всі добрі справи, які ми робимо, – роздавання милостині, піст, турботу про інших, боротьбу за те, щоб чинити правильно, і багато іншого – заради блага. Мета доставити задоволення іншим людям. Ось чому святий Іоанн Златоуст описує марнославство як “матір пекла, що сильно розпалює той вогонь”.

Як лікується марнославство?

Перший крок до зцілення від цієї пристрасті – зрозуміти, що це духовна недуга. Щоразу, коли нас лоскоче бажання розповісти іншим про наші добрі справи, ми маємо постійно дивитись на Бога, задовольнятися славою від Нього і нагадувати собі, що, роблячи наші добрі справи надбанням громадськості, ми втрачаємо небесну нагороду, яку ми отримуємо.

Розпач може бути руйнівною, якщо вона мирська, тобто гріховна. Православний аскетизм ставить розпач серед восьми основних пристрастей. Загалом, будь-яка з наших пристрастей призводить до гріховного розпачу.

Мирське горе трапляється з ненажерою або блудником, коли він сподівався насолодитися чимось і не отримав цього. А якщо ти це зрозумів? Тоді задоволення виявляється якось гіршим, ніж очікувалося, недовговічним і заміненим хворобливим почуттям, порожнечею – і знову, мирським розпачем.

Майже у всіх інколи виникають сумніви щодо Бога та віри. Однак вони можуть бути вирішені за допомогою протилежних думок, які підтверджують істину божественного одкровення щодо людей і світу: порядок і гармонія всесвіту, диво життя, всі інші надприродні й дивовижні дива, які чинить Господь і Його святі. І, перш за все, свідчення свідомості добре розставлених і чистих душ.

Божі діла, які свідчать про Його існування та провидіння, мають багато аспектів. Один блискучий і, отже, дуже очевидний. Інший просто легкий і стриманий. Інший слабкий і його важко ідентифікувати. Інший темний і, отже, невидимий. Цей останній аспект пов’язаний із сумнівами.

Господь влаштував речі таким чином, щоб перевірити щирість пошуку Його нашою душею, а також наше смирення. Розумієте, до Бога і Його справ можна підійти і пізнати тільки через смирення.

Частиною того, щоб бути учнем, є усвідомлення того, що нам потрібно буде страждати заради істини, як це зробив Христос, який є Істина. Проте, ці страждання настільки малі й майже ніщо порівняно з вічною славою, яка чекає на нас.

Вам доведеться страждати тільки на деякий час: Бог всієї благодаті, який покликав вас до вічної слави у Христі, відновить вас, він підтвердить, зміцнить і підтримає вас. (1 Петра 5:10)

З огляду на сказане, важливо знати чотири загальні спокуси або слабкості, з якими стикаються християни і які могли б (якщо ми вирішили піти разом із ними) привести нас до компромісу нашої віри і зрадити Христа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять