Чому учні не впізнали воскреслого Ісуса Христа?

Ті, хто уважно читає Євангеліє, явно стикалися в Святому Письмі з моментом, коли йшлося про те, що воскреслого Ісуса Христа вони не могли розпізнати Його ж учні. Після явлення Ісуса на Тивериадском озері, по вигляду, ніхто з учнів Його не пізнав, а ось Іван відчув серцем, що це Спаситель. Хоч апостоли і обідали разом з Христом після Його воскресіння, очима вони не могли розпізнати Спасителя, а ось серцем відчували, що це саме Він. У Євангеліє є кілька моментів, в яких описується, що учні Христа не впізнали, але чому це було саме так, багато християн розуміють не до кінця. Щоб більш детально розібратися з цим питанням, варто заглянути трохи глибше, відшукавши глибокий сенс саме в цьому євангельську подію.

Міркування отців церкви про те, чому Христа не впізнали

Ні для кого секретом ні той факт, що Христос повинен воскреснути на третій день після Своєї смерті, адже Він говорив про це Сам. Виходячи з цього, можна припустити, що багато хто міг скористатися цією інформацією, видавши себе за Спасителя, зовні домігшись такого ж вигляду. Напевно, вище описаний фактор, можна було б вважати однією з причин того, чому Христос не був в звичному вигляді після воскресіння.

Якщо поміркувати на цю тему ще глибше, то можна згадати про те, що християнин повинен бачити в кожному ближньому Христа, роблячи оточуючим добро. Можливо, зміною свого вигляду, Спаситель хотів наштовхнути саме на думку, що Він хоче, щоб в кожній людині ми знавали Його. Так подумати можна і через те, що Христос говорив про те, що зроблене нами ближньому – це немов зроблене для Господа, а якщо якийсь чесноти ближнього ми не зробили, то не зробили цього і для Господа.

Вище описане євангельська подія вчить тому, що дізнаватися Спасителя ми повинні не по зовнішності і рисами обличчя, а в благодаті і Духа Святого, відчуваючи присутність Господа всією душею і серцем.

Ще трохи про глибокий сенс Христових явищ, після Його воскресіння

Якщо згадати хронологію євангельських подій, то чітко зрозумілим стає той факт, що Спаситель воскрес ще до того, як мироносиці прийшли до Його гробу. Тут підкреслюється і той факт, що воскреслий Христос пройшов крізь камінь, що закриває могилу, а його вже відсунув ангел, щоб підтвердити для жінок диво воскресіння, в чому і криється глибокий символічний сенс всієї місії Христа.

Оскільки Марія Магдалина залишилася в гробі, не повіривши ангелу, намагаючись знайти докази воскресіння, їй явився Христос, звертаючись до неї з тим же питанням, який раніше ставили ангели, які стоять біля труни. Вона теж не впізнала Спасителя відразу, але як тільки почула, як Ісус називає її ім’я, відразу ж прозріла, але Христос не дозволив до Нього торкатися, а просто попросив повідомити Його учням про воскресіння.

Після того, як Спаситель увійшов до апостолів, які сиділи за зачиненими дверима, вони побачили його рани і навіть поторкали, сумніви їх повністю не покинули, адже вони думали, що це привид. Переконати їх, що перед ними Христос змогло тільки те, що Спаситель попросив є і розділив з ними трапезу. Доторкнутися до Себе Христос дозволив і Хомі, але тільки не Магдалині, що змушує шукати відповіді на запитання, чому все саме так.

Можна припускати, що Магдалині заборонено було торкнутися Господа до Вознесіння, оскільки саме вона виступила символом народів, які і прийшли до віри після Вознесіння і сходження Святого Духа.

Замислюючись про те, чому Магдалина не впізнала Христа відразу, варто звернути увагу на Його ж слова: «ніхто не може прийти до Мене, не притягне його Отець». Згадавши ці слова, нагадується і той момент, що Марія дізналася Христа, коли Він покликав її на ім’я, а значить, щоб людина могла прийти до Бога, він повинен його покликати, показавши свою любов і силу порятунку.

Є припущення про те, що воскреслий Спаситель явився в незвичному образі для учнів для того, щоб спокійно пояснити їм писання про Нього, адже якби вони побачили Господа відразу, то сприйняли б усі занадто емоційно, що не засвоївши відповідей на важливі питання.

Євангельські моменти, які говорять про те, що фізичними очима учні розпізнати Христа не могли явно не говорять про сліпоту, просто зайвий раз нагадують про те, що ми може не бачити навіть найочевидніших речей, шукати відповіді, які у нас під очима і не знаходити, адже в житті людини часто трапляється саме так. Виходячи з цього можна міркувати, що не дають нам побачити очевидного наші гріховні звички, підкріплені диявольськими діями, всіляко спрямованими на те, щоб людина не могла зустрітися з Богом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять