Чому Господь вручив ключі від раю самому нечемному учневі – Апостолу Петру?

Апостол Петро – один з найбільш шанованих святих в православній церкві. На Русі практично відразу після хрещення князем Володимиром з’явилася традиція відзначати свято святого Петра і близького соратника апостола Павла, щоб допомогти віруючому зрозуміти його призначення, закрити порожнечу, якщо вона починала утворюватися в душі. Цей день завжди відзначався безпосередньо напередодні Апостольського посту.

Святі Петро і Павло є одними з найвідоміших апостолів і ревнителів християнської віри. При цьому їх характери були повними протилежностями. Якщо один відрізнявся ораторським майстерністю, то другий був простим, але дуже натхненним людиною.

У світі Петра звали Симоном. Ім’я, під яким він став відомий усім християнам, апостол отримав від Ісуса Христа. У перекладі з староєврейського воно означає «камінь». Петро був нехитрим і щирою людиною, що не мала видатного освіти. При цьому відрізнявся гарячим норовом і дивним образним мисленням. Нерідко він виступав з промовами, які змушували людей піднятися і слідувати за ним.

Петро є безпосереднім учасником багатьох епізодів, які згадуються в Святому Письмі. Одним з перших чудес Христа стало зцілення тещі майбутнього апостола. Також він брав участь в лові риби, коли, завдяки Ісусу, була величезна кількість улову.

Пізніше Петро став очевидцем Преображення Сина Господа, перед його арештом клявся, що ніколи не зречеться свого вчителя, однак порушив слово лише через декілька годин, причому неодноразово. Він розкаявся у своєму вчинку, знайшов мужність зізнатися у зраді, власної слабкості перед обставинами. Коли Петро покаявся, Господь поставив його апостольське звання.

Його разом з Павлом почали почитати після страти апостолів. Обидва загинули мучениками, місце їх страти було визнано священним. Церква завжди прославляла духовну твердість Петра, створивши навколо нього образ того, хто згрішив, але щиро розкаявся віруючого.

Вручення ключів від раю

В результаті Господь прийняв рішення вручити ключі від раю самому нестійкому і палкому зі своїх учнів. В Писанні зазначається, що ключі не отримав ніхто з своєї провини апостолів. Замість цього вони дісталися Петру, щоб він зумів в майбутньому розглядати в грішників щире каяття, а після згадав власне гріхопадіння.

Саме такий апостол дійсно здатний допомогти людині, яка щиро кається у своїх гріховних вчинках, отримати порятунок.

Яка форма ключів апостола Петра?

Про ключах від раю, які Петро отримав від Господа, згадується в багатьох джерелах, однак їх форма, зовнішній вигляд ніде не описується. Священнослужителі наголошують, що в деяких випадках апостола все-таки зображують на іконах з реальними ключами.

Це не є якимось протиріччям, так як відповідає розповіді євангеліста Матвія, в якому Ісус Христос, звертаючись до своїх учнів, цікавився у них, за кого люди його шанують. Саме Петро тоді зазначив, що за Сина Божого, у відповідь на це Ісус назвав його блаженним, заявив, що створить власну церкву, яка зможе протистояти пеклі, а Петру вручить ключі від Царства Небесного.

Так само й Син Божий в даному оповіданні згадує про ключах, на іконах Петра зображують з двома ключами. Однак важливо розуміти, що сама по собі форма ключів абсолютно не має значення. Більше значення має суть. Адже, обіцяючи передати ключі Петру, Ісус відзначав, що той зможе простити гріхи тим, хто покається, або відмовити їм у цьому, бачачи відсутність в людині щирості.

У даній інтерпретації ключі від раю стають символічним позначенням того, що сам Петро, ​​всі апостоли, а також їх послідовники, в тому числі сучасні священики, отримують владу від Бога відпускати людям гріхи, звільняючи їх душі від тяжкості, яка заважає увійти в Царство Боже. При цьому апостол Павло зображується на іконах з мечем, так як саме він славився викриттям неверовавшіх і язичників.

У Петра ж зовсім інша місія: він повинен розглянути в людині її щиру сутність, простити гріхи або відправити замолювати їх далі. У цьому сенсі його безпосередніми послідовниками є все без винятку священнослужителі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять