Душа і дух: одне й те саме? Що є ниточкою із Богом, а що рухає тілом? Докладно розбираємося!

Досить часто можна зіткнутися з тим, що люди вважають душу і дух одним і тим же. Насправді, душа і тіло – це зовсім різні поняття, тонку грань між якими потрібно відрізняти.

Якщо душа – це частина самої людини, то дух є частинкою, що зв’язує нас з Богом, адже саме його Господь вдихнув в людину, в момент її створення. Часом буває дуже складно розрізнити тонку грань між поняттями душі і духу.

Відмінності душі і духу

Якщо говорити детально саме про людську душу, то варто розуміти, що вона має явні відмінності від духу, про які потрібно знати:

душу можна розглядати в якості неповторної особистості кожної окремої людини;
душа – це саме та частина людини, яка відповідає за мислення, світогляд, а також інші подібні і не менш важливі процеси;
душа є невід’ємною частиною людської особистості, вона має не менш важливе значення, ніж тіло, оскільки безпосередньо взаємопов’язана з ним;
людська душа – це безсмертна частина кожного з нас, має свої певні потреби, як і тіло.

Якщо людина зможе зробити так, щоб його тіло і душа були гармонійним доповненням один одного, тоді він зможе жити в гармонії з собою і навколишнім світом.

Поняття душі та духу

Якщо говорити про таке поняття, як дух, то варто сказати, що між ним і душею є істотні відмінності:

дух є саме тією невидимою частинкою або ниточкою, що зв’язує кожної людини з Творцем;
дух – це частинка, одночасно животворящим нас і зв’язує з Богом;
проявами духу можна вважати людську совість, сильну тягу до молитов, а також безперервне прагнення до святості;
при створенні людини, наш Творець вдихнув в нього Свій Дух, що і стало заключним актом творіння, тобто, частинкою Бога в нас.

Розглянувши поняття духу і душі можна сказати про те, що душею можна вважати саме людську особистість, а ось духом є частинка Бога в кожному з нас. Саме ця частинка Бога пробуджує в людині совість, змушує його згадувати про вічне життя, прагнути до єднання з Богом.

«Те, що рухає тілом, це душа, а то, що рухає душею, це дух. Дух – це вища властивість душі людської. І не всяка душа людини духовна.»

Напевно, якби при творінні людини Бог не вдихнув в нього Свій Дух, то і прагнення до неба у нас би не було. Дух – це те, що об’єднує людську безсмертну душу з Богом і дозволяє підтримувати з Ним тісний зв’язок.

Розрізняючи ці поняття і розуміючи цю грань, ми повинні розуміти і те, що повинні задовольняти не тільки потреби душі і тіла, а й звертати особливу увагу на прагнення духу, адже тільки так можна знайди гармонію ще на землі, підтримуючи баланс між усіма своїми потребами. Поділяючи поняття душі і духу, людина зможе зрозуміти, ким він є насправді і, що йому потрібно для щасливого життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять