Докладно розберемося: як правильно покаятися в гріхах?

Оскільки на землі немає безгрішних людей і всі ми постійно здійснюємо ті чи інші помилки, рано чи пізно, до людини приходить каяття. Це каяття має бути не просто формальністю, не просто порожніми словами, а щирим жалем про те, що своїми гріхами ми заподіяли Господу біль і відійшли від Його ласки на досить велику відстань. Часто люди не знають, як правильно покаятися в своїх гріхах і що зробити, щоб знайти довгоочікуваний душевний спокій, тому варто розглянути детальніше, яким саме має бути каяття.

Що таке покаяння?

Якщо говорити про те, чим є для людини покаяння, то можна відзначити, що ця дія, яка передбачає подальшу зміну способу мислення, а відповідно і життя. Покаяння є усвідомленням того, що думки і дії, які людина раніше вважала правильними і доречними, насправді такими не були, а значить, їх потрібно відкинути і навчитися жити згідно з Законом Божим.

Коли людині відкриваються очі на зло, вона розуміє, що щось робила неправильно, тоді і починається той самий момент покаяння, тобто, людина просить у Бога прощення, що допустила гріхи і обіцяє виправити своє життя, а також вести постійну боротьбу з гріховними звичками. Людина, яка розкаялася обіцяє Богу, що не повертатиметься на шлях гріха і постарається зробити все можливе для того, щоб виправитися і більше не піддатися спокусам диявола.

Як правильно покаятися?

Каяття людини – це зміна її свідомості і способу мислення, повне визнання своєї гріховності і твердий намір змінити ситуацію. Прийти до істинного каяття буває не так вже й легко, адже людина може розумом розуміти, що грішить, але не мати про це жалю і не проявляти твердого бажання виправити ситуацію.

Щоб каяття було справжнім і призвело до того, що людина буде щиро намагатися більше не робити гріха, проходити воно повинно в наступні етапи:

повне усвідомлення того, що певні думки і вчинки були гріховними;
усвідомлення того, що вчинені гріховні вчинки заподіяли біль Господу, який є безмежною любов’ю і піклується про кожну людину;
тверде рішення позбавитися від гріховних звичок і змінити своє життя;
щира сповідь і Святе Причастя;
повсякденні старання утриматися від гріха і змінити своє життя.

Йти до істинного покаяння доводиться досить довго, але, якщо людина змінює спосіб свого мислення і ставлення до гріха, коли гріховні вчинки стають для неї неприємними, з’являється можливість дійсно змінити своє життя на краще і прийти до Бога.

Якщо людина готова щиро покаятися і піти на сповідь, вона повинна усвідомити той факт, що потрібно щиро розкритися перед самим Богом, поставши перед ним таким, як є, без фальші. Потрібно розуміти, що в момент сповіді, священик буде тільки посередником між людиною і Богом. Тому не варто переживати, соромитися розповісти про свої гріхи, як є, тим більше, не можна нічого таїти, адже таким чином людина теж робить великий гріх.

Перед сповіддю і причастям варто читати відповідні правила і молитви, які можна знайти в кожному молитовнику. Читати всі ці молитви варто вдумливо, постійно каючись в своїх гріхах і твердо маючи намір змінити життя. Потрібно чітко розуміти, що Таїнство Покаяння – це не сеанс психотерапії і просто можливість виговоритися, тому не потрібно дуже багато говорити про свій стан і переживання, а варто перерахувати гріхи, не приховуючи нічого.

Зрозуміло, якщо людина розкаялася в гріхах і навіть почала міняти своє життя, не говорить про те, що вона більше не буде здійснювати жодного гріха, адже життя – це постійна боротьба зі спокусами. Людина, що покаялася, повинна буде боротися з гріховними звичками і думками кожен день, але якщо вона буде чітко розуміти, що робиться це з любові до Бога і для порятунку власної душі, то така боротьба буде даватися значно легше, а значить, допоможе частіше отримувати перемогу над гріхом і наближатися до Бога.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять