Як відрізнити псевдомолитву від справжньої?

Стрічки соціальних мереж і сторінки сайтів в Інтернеті рясніють закликами поставити лайки іконам і молитися «найсильнішими молитвами» Господу, Богородиці і персонально «особливо допомагає святим».

Обіцянки негайного багатства, здоров’я, щастя в особистому житті, які будуть отримані після прочитання цих нових молитов, викликають обґрунтовані підозри навіть у невоцерковленних християн.

А вже ті, хто відвідує богослужіння і читає щодня ранкове і вечірнє правило, Святе Євангеліє і праці православних богословів – чітко розуміють, що це псевдомолітви, що не несуть в собі ніякої благодаті і не наближають до Господа. Заради цього ми й читаємо молитви – стати ближче до Бога, вступити з ним в незриму душевну розмову.

Як відрізнити псевдомолітви від справжніх?

Існує чимало ознак псевдомолітв, про деякі з них варто сказати окремо.

Джерело молитви повинен бути надійним

Існують традиційні молитовники, в яких більшість молитов має автора. Такі тексти складені в вірный тональності спілкування з небесними силами. Їх історія налічує десятки століть, в ході яких вони пройшли перевірку практикою нашої Церкви.

Нові молитви люди хочуть читати для отримання якихось благ, чудес, негайних результатів. Саме вони найчастіше є складеними незрозуміло де і ким, з грубими помилками, всупереч церковним догматам. Перемішана правда з брехнею, тому так важко відрізнити одне від іншого.

Звідки брати молитви?

Найнадійніший джерело – православний молитвослов, куплений в храмі, на якому є гриф з вказаною рекомендацією.

Тим самим можна гарантувати собі, що читання нових молитов не порушить внутрішній світ і не буде суперечити християнській вірі.

Для чого потрібні нові молитви, якщо все, що потрібно просити у Господа, є в офіційному богослужінні?

Варто задати собі таке питання – навіщо потрібні нові молитви? Що вони можуть дати понад те, про що йдеться в молитвах, що читаються під час Літургії? Варто прочитати ті слова, які вимовляються під час Божественної Євхаристії і стає зрозуміло, що

Літургія дає можливість вже більше ні про що не просити Господа понад те, що міститься в ній. Всі можливі блага, які ми можемо отримати в земному житті для того, щоб прийти до вічного життя, все є в цьому дійстві.

Лжемолітви – егоїстичні і самовдоволені

Коли люди моляться, то вони наближаються до Бога. Звертаються до Господа для того, щоб досягти святості, чистоти і зробитися більш гідними якихось благ. Адже Бог абсолютно святий. І, наближаючись до Нього, ми наближаємося до святості.

Як, здавалося б, проста ця формула! Але в лжемолітвах можна побачити мало не накази і вказівки, які даються святим і Богородиці і закликають їх до негайного виконання: “Зішли мені достатку грошового». Що це? Наближення до святості? Шлях до вічного життя? Навіть подумати про це не можна!

Це типовий елемент лжемолитви. Біжіть від таких прохань, тримайтеся подалі від тих, хто вам дає подібні молитви. Про яке християнське смирення і надію на волю Божу може йти мова, якщо люди самі вирішують, що саме їм потрібно в даний момент?

Не робити гріха!

Навчившись визначати лжемолітви по джерелу, змістом і тону звернення, варто враховувати і те, як потрібно молитися визнаними, перевіреними молитвами. Згідно догматичним правилами, існує три основні тональності молитов:

дяка або прославляння;
покаяння;
прохання.

Все, що більше над це, що є результатом образи, гніву, або порушення – не допускається для вимови як молитовного спілкування. Наприклад – прохання про те, щоб Господь покарав кого-то, помстився. Проклинання або засудження кого-небудь під час молитви, як відомо, є страшним гріхом. А також лицемірна подяка Господу, що послав нещастя людині, або певне випробування. Нам не дано вирішувати нічиєї долі. Все в руках Господа. І побачивши подібні речі в якийсь молитві, слід негайно відмовитися від неї, це і є псевдомолітва.

Якщо помилково ви читали лжемолітви – що робити?

Варто поговорити на цю тему зі своїм духівником, принести покаяння і надалі бути більш обачним.

Повторювати цю помилку було б вже дуже дивно – значить, урок не засвоєний.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять