Розбираємося докладно: що таке Страшний суд, звідкі про нього відомо і чому він називається саме “Страшним”?

Страшний суд – це останній суд, який буде здійснений над кожною людиною, над усім світом, очікується під час другого Пришестя Ісуса Христа на Землю. Його прийнято називати страшним, тому що кожній людині буде призначено вічну частку блаженства або страждань.

Всім нам має з’явитися перед судилищем Христовим (2Кор 5:10)

Після того, як людина вмирає, у її тілі припиняється вся біологічна активність, матерія починає відмирати та розкладатися. Адже людське тіло тлінне. Виняток становлять тіла праведників, які з волі Божої зберігаються нетлінними.

У той же час, безсмертна душа, яка живе в тілі під час життя, після смерті людини відокремлюється і покидає земний світ. Потрапляючи в Царство Небесне, душа зазнає приватного суду – відповідає за своє земне життя. І після цього приватного суду вона починає чекати Страшного Суду у стані блаженства чи мук, залежно від поведінки людини.

Під час Страшного Суду мертві тіла воскреснуть, і душі з’єднаються з ними. Живі люди зміняться, так написано у Писанні. Тобто живі та мертві стануть однаковими, але як це буде, нікому не відомо, хоча є кілька версій. На Суді вирішиться остаточна доля кожного з його справ, слів та помислів.

Святовітчизняні твори пояснюють процес проведення Страшного суду так:

«Пам’ять серця» кожної людини відбиває все, що людина здійснила за своє життя – зовнішні вчинки, слова та внутрішні помисли. У пам’яті серця, як у книзі, можна буде прочитати істину, яку люди навіть самі бояться про себе знати.

Книга пам’яті кожної людини буде розкрита та прочитана неупереджено, без виправдання та жалю. Скільки разів Божа Благодать рятувала людину, скільки разів закликала її до милосердя і любові, скільки разів давала можливість спасіння і зміни способу життя.

Буде також зазначено, як людина ставилася до цих можливостей, чинила опір Божій Благодаті і йшла шляхом гріха і пристрастей.

Буде зважений і благодатний тягар – добрі справи та помисли. Чисті вони, чи зіпсовані марнославством, таємним розрахунком та лицемірством. Це страшно, але здебільшого так і буває.
Але найголовніше в тому, що Страшний Суд лише констатує факт, а по суті судовий процес триває щодня протягом життя людини.

Звідки відомо про Страшний Суд?

Хтось може запитати, звідки стало відомо про цей майбутній процес? Відповідь на це питання дано дуже давно, хоча задає його кожне наступне покоління, яке вважає себе, звичайно, розумнішим за своїх предків.

З перших століть існування Церкви про це йшлося у Старому Завіті, де Суд вважався результатом існування людства. У Новому Завіті, де Господь називається Суддею, про Страшний Суд Він говорить своїми вустами.

Під час першого пришестя Ісус Христос прийшов врятувати людей, викупити спільний гріх людства, віддавши своє життя. Перенісши немислимі страждання, ганьби від язичників, Він смиренно все переніс, щоб люди могли жити вічно, для чого потрібно було лише дотримуватися Його заповідей. Бог зробив усе, що тільки можливо, щоб люди обрали світло, а не темряву.

Апостол Павло в Посланні до коринтян говорить:

Не всі ми помремо, але все змінимося раптом, миттєво при останній трубі; бо засурмить, і мертві воскреснуть нетлінними, а ми змінимося (1 Кор. 15:51-52)

Щоб закріпити поняття другого Пришестя і Страшного Суду, уникнути єресей, вже в 381 році на 3 Вселенському Соборі вчення про Страшний Суд було закріплене як незаперечний факт.

Чому називається Страшним?

Під час другого пришестя Господь з’явиться, щоб оцінити, як люди прийняли його жертву. Він запитає з кожного, чому вибрав зло, а не добро, пішов шляхом гріха, а не праведності, хоча мав усі можливості для цього.

Друга назва цього дня – День гніву Божого. Це також логічно і зрозуміло, адже навіть безпристрасний і безгрішний Бог може зазнати праведного гніву, дивлячись, як його Жертва кинута в багнюку і розтоптана гріхами людей.

Тому слово «страшний» не означає, що Бог постане у вигляді якогось чудовиська. Навпаки, він з’явиться людям у всій своїй величі, славі та красі. Він не буде озлобленим чи мстивим. Навпаки, його суд буде справедливим, праведним та остаточним.

Саме тому грішники будуть у страху від того, що їхнє сумління кричатиме, що вантаж гріхів занадто великий, а частка добрих справ майже не помітна. Для них суд страшний, адже результат цілком передбачуваний. Звідси назва Страшний Суд.

Як минеться?

Як сказано вище, на суді вимірюються всі гріхи, як досконалі, і ті, які були задумані, але не виконані. Суд буде абсолютно відкритим та публічним. Кожна людина буде представлена ​​зі своїми гріхами перед Небесними Силами – ангелами та архангелами, перед мільярдами людей. Її гріхи будуть оголошені перед рідними та близькими, перед тими, хто його любив і хто ненавидів.

При цьому виправдатися обставинами вже не буде можливим, все вирішуватиметься лише з позиції Істини та Правди.

Хтось запитає, скільки часу знадобиться на такий Суд? Але після смерті час не існує, тому Суд може пройти миттєво для всього людства. Можливо, що він триватиме довго, але у вічності цього поняття немає. Яка різниця, скільки пройшло часу, якщо немає в нього ні кінця, ні краю!

Коли ж прийде Син Людський у славі Своїй та всі святі Анголи з Ним, тоді сяде на престолі слави Своєї, і зберуться перед Ним усі народи; і відділить одних від інших, як пастир відокремлює овець від козлів; і поставить овець праворуч Свою, а козлів ліворуч.

Тоді скаже Цар тим, що з правого боку Його: прийдіть, благословенні Отця Мого, успадкуйте Царство, уготоване вам від створення світу… …Тоді скаже і тим, що з лівого боку: йдіть від Мене, прокляті, у вогонь вічний, уготований дияволові і ангелам його … …І підуть ці на вічне муку, а праведники в життя вічне (Мф 25:31-34, 41, 46)

Чому Господь не пробачить, якщо він любить людей?

Коли людина вмирає, вона фіксує свій стан по відношенню до Господа. Душа вже не може змінитися, в якому стані її застало Друге Пришестя, в такому вона і потрапляє на суд.

Бог любить усіх та кожного однаково. Але коли людина не любить Бога, а любить гріх і зло, то вона сама відкидає Бога від себе. І віддаляє від себе рай. Біда і страх грішника не в тому, що його не візьмуть до раю, а в тому, що він сам несе з собою пекло у будь-яке місце, де б він не з’явився.

Але надія має кожна людина, яка захоче залишити гріх. Усі ми пам’ятаємо притчу про робітників у виноградник, яку розповів Господь. Навіть ті, хто прийде в останню годину і попрацюють для свого порятунку, отримають свою нагороду. Тому варто кожному пам’ятати про Страшний Суд, особливо останні часи, коли всі пророчі ознаки вказують на наближення години розплати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять