Розберемося в питанні: чи гріх православному займатися йогою?

В останні роки в країні стало з’являтися велика кількість курсів, які пропонують займатися йогою – вона, нібито, допомагає відновити і зберегти здоров’я, знайти спокій і умиротворення в житті. І люди, які страждають від стресів, пресингу щоденної круговерті, часто хворіють – реагують на ці пропозиції, пробують заняття йогою. Серед них є і ті, хто вважає себе православним і щиро віруючою в Бога.

Що таке йога і в чому її небезпека?

Як знає кожен з православних, є Божі заповіді, згідно з якими ми повинні будувати своє земне життя. Тільки цей шлях веде нас до вічного небесного життя. Іншого шляху до вічності немає. І всі, хто пропонує прийти до блаженства іншим способом і по інший дорозі – лукавлять і служать не Богові, а його вічного ворога, сатані.

Ось і йога, яку так наполегливо нав’язує нам західна мода, не є системою фізичних вправ, службовців для збереження здоров’я. Це, перш за все, система духовних принципів і поглядів. І мета занять йогою – не фізичне досконалість, а зміна душі!

Навіть ті, хто починає займатися вправами заради здоров’я, не думаючи про духовні зміни, поволі готують себе для них, відволікаючись від головної мети земного життя християнина. І, переходячи по шляху фізичного вдосконалення за допомогою йоги, з рівня на рівень, починають все більше пишатися своїми успіхами. При цьому гордість людини, відповідно до методики йоги, повинна доходити до того, що він сам себе обожнює. І цей стан заохочується вчителями. Що може бути страшніше, ніж впадіння в гріх гордості і самообману? Саме тут таїться головна небезпека подібних занять. Але і це не вся небезпека.

9 причин для християнина відмовитися від занять йогою

Наш, православний шлях до спілкування з Господом, до наближення до Нього – це молитва. Тобто, спілкування, бесіда з Господом. Вчителі йоги кажуть, що і вони йдуть подібним шляхом. Але це зовсім не так. Явні відмінності православної Ісусової молитви від йоги і медитації:

В молитві ми звертаємося до Господа, тим самим, показуємо свою віру в нього, адже не можна молитися в порожнечу. Ми просимо Бога, щоб він нас врятував, помилував і благословив наш життєвий шлях, направив по істинної дорозі. Тобто, ми сподіваємося на Нього, віримо, що він не допустить нашої загибелі.

Ні про яке самопорятунку і самообоженіі, яке є основою йоги, мова в православ’ї не може йти. Інакше відбувається все той же первородний гріх, за який люди розплачуються з часів створення світу.

Молитва зосереджена на особистості Ісуса Христа – Боголюдини, якого ми любимо і яким у всьому прагнемо наслідувати. Йога не має орієнтирів, еталонів, до яких потрібно прагнути. Куди вона заведе кожної людини в процесі самопізнання – невідомо.
Розумна безперервна молитва допомагає нам усвідомити цінність смирення. Ми розуміємо, що наші гріхи тяжкі і не дозволяють нам відчувати себе вище і краще за інших.

Ми просимо Господа помилувати, не думаючи ні про яке перевагу над іншими.
Порятунку кожна людина досягає при єднанні з Господом, єдиним в трьох особах. Але це єднання не цурається кожної людини, як особистість з його недоліками і перевагами, з його добрими справами і праведністю. Кожен православний – особливий, він – особистість.

Різниця між йогою та молитвою

Під час молитви ми вчимося розуміти, що таке спокуса. Молитва дає можливість захиститися від підступів ворога, оголюючи його мета – загибель людини. Але, молиться ясно бачить, хто ворог, і знає, як від нього захиститися.

Йог, навпаки, повинен очистити свою свідомість, при цьому він не розуміє, які сили їм заволодіють, хто увійде в цю очищену, стерильну душу. Зрозуміло, першим туди проникає саме всюдисущий ворог людський, вже не даючи можливості порятунку.
Молиться намагається позбутися від пристрастей і немочей духовних і тілесних. Пристрасті – одна з причин усіх бід, тому їх потрібно перемагати шляхом перетворення в безпристрасність. Це означає, що тілесні руху не вбиваються, а контролюються. Якби людина очистилася від всіх пристрастей, то йому була б невідома любов – основа православ’я. Головний об’єкт цієї любові, звичайно, Господь.

Ті, хто займається йогою, в кінці повинні привести розум до нуля. Тобто, тілом і думками ніщо не керує. Тіло потрібно скинути, вбити, щоб оголити душу. Для цього вони займаються самокатуванням в певних формах.

Але для нас, православних, тіло створено за образом і подобою Божою. І воно повинно врятуватися разом з душею. А це означає, що його потрібно берегти і зберігати. Але ні в якому разі, не служити тілу. Досить його підтримувати в належному стані. Знищувати його свідомо, цілеспрямовано – православний християнин не має права.

Мета йоги та молитви

Йога ставить на меті повну відмову від суспільства. Для неї не існує нічого, крім внутрішнього світу і спокою.
Але, на відміну від такої позиції, православ’я безперервно молиться за всіх, бачить кожного стражденного і співчуває світу, занурюється в пучину гріха. Кожен з тих, хто молиться щодня ревно просить Господа врятувати світ, свою країну і всіх ближніх, в тому числі тих, хто ненавидить і обідящіх його. Чи це не радість, що є можливість допомогти близьким гарячою молитвою?

У церковних обрядах є, звичайно, певні положення тіла, які мають глибинне значення – поклони, колінопреклоніння. Але вони не є метою і засобом її досягнення. Вони лише допомагають досягти зосередження і співпереживання.
Йога, навпаки, заснована на певних позах і станах, які ведуть до апатії і заперечення свідомості. Як це може співвідноситися з порятунком душі – пояснити логічно і повноцінно не може ніхто.

Таким чином, православ’я і заняття вправами з методики йоги абсолютно не сумісні і навіть антагоністичні в плані порятунку душі і досягнення вічного життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять