Чи діє Бог зараз?

Людина намагається впоратися зі складним завданням – осягнути сутність Бога. Питаннями дітей задаються і дорослі: «Як з’явився Бог?», «Скільки Йому років?», «Хто Його створив?»

Батьки, ймовірно, скажуть дитині, що Бог існував завжди і Його ніхто не створював. Але батьки повинні бути зовсім спантеличені, якщо такі відповіді спантеличують навіть дітей. Людський розум повинен осягнути, що таке нестворене істота: Бог або коли щось не існував, або існував завжди.

Людина не може зрозуміти ні те, ні інше. Питання дитини змушує дорослого нескінченно звертатися до минулого і досягати меж людського пізнання. Розум людини не здатний впоратися з таким завданням. Так йому стає трохи зрозуміліше вічність Божого.

Християнина запитують, наскільки великий Бог, і він замислюється над масштабами Бога. Він починає уявляти щось все більше і більше, поки йому не бути щось настільки величезне, що не вкладається в голові. І знову людині зустрічається перешкода: величність, в нашій уяві, має на увазі, що у неї є межі, що можна визначити її розміри. Але будь-які кордони означають, що є щось більше, що виходять за ці межі.

Немає нічого більше Бога, Його неможливо обмежити. Так людське поняття розміру змушує бачити таємницю в велич Божу. Ця таємниця упокорює людини і викликає в ньому почуття подяки за те, що Бог нескінченно піклується про людину.

Майже те ж саме відбувається, коли людина запитує, де знаходиться Бог. Прив’язавши Бога до якого-небудь місця, людина робить Його меншим, ніж Він є. Бог присутній скрізь. Але розум людини не досить велика, щоб представити Бога, який всюди. Можна говорити, що Він всюди, але неможливо по-справжньому це зрозуміти. Навіть сказавши, що Бог всюди в просторі, ми обмежимо Його.

Бог не прив’язаний до людського поняттю часу. Один із сучасних авторів припустив, що для Бога все людське час – зараз. Бог був до і буде після часу. Їм не управляє рух небесних тіл, за яким визначаємо час ми. Час багато значить для людей, але ми не повинні нав’язувати тимчасові обмеження Богу (крім тих випадків, коли Бог задумав Сам обмежити Себе). Людина не розуміє, намагаючись осягнути позачасового Бога. Ось ще один доказ того, що Всемогутній великий. Це може зміцнити віру людини в силу Того, Кому він може молитися і бути впевненим, що його почують.

Бог, який діє

Якими б цікавими не були ці роздуми, вони не відображають того, що Біблія говорить про Бога. Іудей і християнин думали про Бога, який був (і є) іудей, Спаситель і Викупитель. Цього достатньо для віри Його дітей. Його вважали Богом в дії, який визначає справи людські на благо тих, кого Він обрав. При цьому в Своєму провидіння Бог не припиняв піклуватися про всі народи.

Ізраїльтянин не забував, що його народ з’явився завдяки Богу. Бог звільнив народ після того, як наслав страти на Єгипет, Він у величі Своїй дав закон у гори Синай, Він давав людям все необхідне в пустелі, Його покарання за гріхи лякали людей, Він зробив так, що народ увійшов в Ханаан і завоював його. Все це постійно нагадувало всім поколінням євреїв, що Бог, якому вони служили, брав участь в людських справах. Їх Бог не був далеким божеством, яке пустило на самоплив земне життя. Він не був м’якотілим, і грішники мали серйозно ставитися до того, що він святий і вимагає святості від Свого народу. У всіх народів були божества, але вони не були сильні так само, як Яхве. Так, ізраїльтянин служив одному Богу, який дійсно існував. А все решта так звані боги були лише зображеннями того, що придумали люди – слабкими підробками істинного Бога.

Бог не тільки створив Свій народ. Він діяв на протязі всієї його історії. Коли народ почав грузнути в гріху, Бог відправив посланців попередити, що якщо люди залишаться непокірними, то будуть покарані. До кінця Старого Завіту Бог активно брав участь в історії людства. З точки зору Старого Завіту, історія, по суті, є запис того, як люди підпорядковувалися великому задумом Божим для людства і як руйнували цей задум.

Старий Завіт захоплююче показує, як Бог брав участь в житті людей. Новий Завіт показує це ще цікавіше. Він починається з того, що після сотень років мовчання зазвучав голос пророка. Біля річки Йордан проповідував Іван Хреститель, який обмежував себе у всьому.

Він оголосив, що потрібно покаятися. Роки йшли, на землю прийшов Христос. І якщо раніше участь Бога в житті людей було схоже на мерехтіння свічки, то тепер воно засяяло на всю силу. Бог особисто змирився і прийняв обмеження, які виставив для Своїх створінь. Цього люди ніяк не очікували і не могли зрозуміти. Бог став людиною! Чудове служіння Христа, переможне руйнування кайданів смерті, яке стало можливим завдяки воскресінню – ось найвища точка діяльності Бога.

Але коли Христос вознісся і люди перестали його бачити, Бог не перестав бути присутнім в світі. У перших віршах Книги Діянь Лука сказав, що його попередня книга (Євангеліє від Луки) була початком слів і вчинків Христа, маючи на увазі, що Христос продовжує діяти і вчити через Церкву.

Якщо сьогодні церква не молиться, то, може бути, тому, що дії Божі забуті. Чи вважають вони зараз, що перше століття пройшов, і діюча сила Божа перестала визначати напрямок життя? Чи можуть в Церкві бути атеїсти? Чи не ті, хто заявляє, що не вірить ні в що, а ті, хто живе так, ніби Бога немає. Це ті, хто не молиться, думаючи, що Бога немає. Може бути, ми до такої міри олюднити Бога, що цим вигнали Його з Церкви?

Може бути, багато їх нас повністю поклалися на новий час, в якому Він продовжує існувати і творити, але по вже за новими правилами і заповітам, поки просто невідомим нам? Або це вигадки і фантазії сучасної людини і Бог говорив істини і давав Свої одкровення тільки стародавні люди?

Може за останні 300-400 років Він повністю ігнорував віронавчальний, провіденційне спілкування з людиною і не присутній в його житті, в його контактах з природою, з новими реаліями в науці, медицині, соціально-економічної та соціо-культурній сферах?

Можливо, люди сучасності, перестали впізнавати Бога? Можливо, вони вважають, що і сьогодні Він продовжує діяти, але Його вчинки та задуми, вже не вписуються в цінності стародавнього світу, звідки родом саме Слово Боже? Адже той древній світ навіть приблизно не може описати саму малу частину нашої дійсності, яка насправді залишається керованою Богом. Можливо, тому багато людей сьогодні перестали переживати старозавітного і новозавітного Бога, Його присутність у нашому житті.

Проте, Бог і сьогодні бере участь в справах людей. Християнину, можливо, потрібно як слід переконати себе в цьому за допомогою роздумів. Але найкраще, якщо він зможе, довести це своїми вчинками. У нас потече сила Божа, якщо ми дозволимо Богу нам допомогти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять