Рятівні чесноти для людини: повчання преподобного Паїсія Величковського

Щоб врятувати власну душу від вічної погибелі, християнину потрібно дотримуватись Заповідей Божих, любити ближніх своїх, здійснювати чесноти. Доброчесність – це необхідний пункт, для порятунку душі, тому не варто скупитися на добрі вчинки, угодні Господу.

Про те, які чесноти допоможуть врятуватися, вчить істинних християн преподобний Паїсій Величковський, який отримав свої знання на Афоні. Хоч гідного вчителя для себе преподобний і не знайшов, жив він у великій суворості і самоті, щоб наблизитися до Господа.

Крім книг та ікон, в келії Паїсія нічого не було, а його приклад, поступово об’єднав інших ченців, які також зажадали стати аскетами, повністю присвятивши життя Богу.

Саме повчання Величковського точно підказують християнину, які чесноти допоможуть йому врятуватися, осягнувши щасливу вічне життя з Господом.

Паїсій Величковський – які чесноти потрібні для порятунку?

Преподобний Паїсій, з Божою поміччю, гідно прожив своє життя, а також розповів про наступні 10 чеснотах, врятуватися без яких не можна:

Віра – якщо людина щиро вірить, тоді отримує від Господа необхідні блага.

Нелицемірна любов до Всевишнього і ближнім – своєю любов’ю людина виконує Божий Закон, отримуючи право на вічне життя.
Піст – це допоможе приборкати фізичне і осягнути духовне.

Стриманість – вважається матір’ю всіх чеснот, дуже корисно для поліпшення духовного життя, допомагає отримати вічні блага.

Бдіння – допомагає очистити розум від зайвих, розсіяних помислів, що допоможе легше увійти у стан безперервної молитви.
Ісусова молитва – це найкращий спосіб наблизитися до Господа, джерело всякого добра, що допомагає відігнати все гріховні пристрасті.

Покору і смирення – рятує людину, веде до прощення прогрешеній, допомагає зруйнувати злий задум диявола і поліпшити духовне життя.

Тиша – утримуючись від порожніх слів і розмов, людина стає на крок ближче до порятунку.

Нестяжательность речей – не оточений себе непотрібними речами і не думаючи, як зібрати побільше матеріального, людина наближається до Бога.

Благе міркування у всякій справі – допомагає протистояти злу і помножити добро.

Безперервне повторення короткої Ісусової молитви дозволить позбутися від порожніх думок і бажань, знайти духовних спокій, відчути присутність Господа в житті, тому практикуючому християнину ігнорувати її не варто.

Старець Паїсій на прикладі власного життя показав, що знайти шлях до Бога можливо. Так, спочатку дорога здається складною, але як тільки людина відчуває радість єднання з Господом, матеріальні блага більше не уявляють для нього найвищою цінності, заборонений плід гріха не здається таким солодким і привабливим, адже людина розуміє справжню ціну цієї спокуси.

Тільки перемігши гріховні пристрасті і виконуючи 10 благодійників, можна врятувати власну душу.

Духовні повчання Паїсія Величковського

Паїсій Величковський говорив, що перш, ніж штовхнути людину на великий гріх, біси опановують її думками, провокуючи гнів, злість та інші негативні емоції, що і призводить до зла.

З огляду на це повчання, краще подумки безперервно молитися, щоб не допускати до себе злих думок. Також преподобний вчить, що кожен вечір, християнин повинен аналізувати свою поведінку днем, щоб знайти свої помилки і почати їх виправляти. Також, прокинувшись вранці, потрібно дати собі звіт за прожите ніч, що допоможе знайти свої помилки і швидше їх виправити.

Уважно читаючи повчання і настанови Паїсія Величковського, людині, яка бажає порятунку, варто взяти на озброєння це:

щоб впустити в серце Господа і дозволити йому там залишитися, потрібно викорінити гріх і постаратися повністю позбутися від тяги до нього;
потрібно позбутися від самолюбства і стати смиренним;
промовляючи молитву вголос або подумки, варто докладати зусиль, щоб навіть на секунду не відлучитися на проблеми земні;
навіть якщо в житті виникають труднощі, приймати їх потрібно, як Господню Волю, віддавши всі турботи і переживання в руки Творця, адже тільки Йому одному відомо, що для людини необхідно і корисно;
в щоденних потребах, людині варто дотримуватися простоту, адже для порятунку душі, йому не потрібно дорогий одяг, прикраси та інші подібні;

промовляння молитви, тільки тому що так потрібно або прийнято, нічим душі не допоможе, адже робити це потрібно щиро, від усього серця.
Якщо людина сама не докладе зусиль, щоб виконувати чесноти для порятунку душі і возз’єднатися з Господом, то ні духовний наставник, ні автоматичне читання молитов, як і не бездумне відвідування церкви не допоможуть. Все це потрібно робити щиро, доклавши певних зусиль кожну хвилину свого життя.

Так, у преподобного Паїсія Величковського є чому повчитися. Він знайомить православного християнина з чеснотами, необхідними для порятунку душі, а також дає повчання, як досягти успіхів в житті духовному, тому його поради варто прочитати кожному.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять