Звідки взявся вираз «Фома невіруючий»?

Широкого поширення в житті сучасної людини знайшла фраза «Невіруючий Фома». Багато хто активно використовують цей вислів, але навіть не замислюються про те, звідки він з’явився, що конкретно означає. Звичайно ж, християнин, постійно поглиблюється в Біблійні істини, знає, хто такий Фома і чому він не віруючий, але оскільки ця історія знайома далеко не всім, висвітлити її варто більш детально.

Уважно читаючи євангельську історію, можна зрозуміти, що Фома – це один з найближчих учнів Ісуса Христа. До того, як Спаситель закликав Фому, він був звичайним рибалкою, але він залишив цю справу і пішов слідом за Христом.

Спочатку цього учня називали Іудою, але потім став Фомою, що означає «Близнюк». Прозвали так Фому через зовнішню схожість зі Спасителем, але це тільки припущення, що не є підтвердженим фактом. Фома не був серед учнів, коли Христос явився їм після воскресіння, а словами інших не повірив, тому й прозвали його невіруючим.

Історія невіруючого Фоми, чому його назвали саме так?

Невіруючий Фома – це один з учнів Ісуса Христа, який в момент Його оголошення після воскресіння не був у замкненій кімнаті з апостолами. Коли апостоли розповіли Фомі про те, що Спаситель воскрес і був з ними, він не повірив.

Він сказав іншим апостолам, що не повірить в неділю до тих пір, поки не побачить Христа і не вкладе пальці в місце Його ран:

Якщо не побачу на руках Його ран від цвяхів, і не вкладу пальця мого в рани від цвяхів, і не вкладу руки моєї в ребра Його, не повірю (Ін 20:25)

Щоб Фома повірив у воскресіння Господа, незабаром Ісус теж йому з’явився і дозволив йому доторкнутися до Своїх ран. З’явившись Хомі, Христос сказав йому, щоб він подивився на рани на руках і вклав пальці в проколоті бік Господа, після чого додав фразу про те, щоб Фома не був невіруючим, а став віруючим:

Простягни свого пальця сюди і глянь на мої руки подай руку твою і вклади до боку Мого; І не будь ти невіруючий, але віруючий. Говорить до Нього Хома: Господь мій і Бог мій (Ін 20: 27-28)!

Саме після явища Ісуса Хомі, учень назвав Його Господом і визнав божественне походження Ісуса.

Після цього Євангельського події апостол Фома пішов проповідувати в Індію, де він розповідав людям про Христа і звертав їх до істинної віри. Зараз пам’ять цього апостола Церква святкує 19 жовтня, а 13 червня святкують собор 12 апостолів, серед яких і був той самий Фома. Саме апостола Фому згадують на наступну неділю після Великодня, ще раз роздумуючи про те, як учень повірив в Воскресіння і визнав Ісуса Богом.

Чому кожну людину можна порівняти з невіруючим Фомою?

Отже, вдалося з’ясувати, що вираз «Невіруючий Фома» пішло саме від Євангельського уривка, про явище Господа після воскресіння, коли одного з учнів не було. Хоч Фомі і розповідали про цю подію, віри у нього було недостатньо, але Сам Господь зміцнив її, довівши йому Своє воскресіння.

У житті сучасної людини часто буває саме так, адже ми не віримо Господу, зате віримо в те, що диктує нам це світ. Людина схильна вірити тільки в те, що вона бачила на власні очі, чіпала і відчувала, а в існування Господа і Його благодать вірить не завжди.

Чи не сприймаючи віру в Бога, людина часто шукає щастя в земних речах, намагається щось створити і винайти, але задоволення це не приносить. Якщо порівняти радість від земних речей, ту незабутню атмосферу, якою наповнюються всі храми, то без сумніву варто сказати про те, що саме довірившись Господу, повіривши в Нього, можна отримати справжню радість, а без Нього сенсу в цьому житті немає. Ми, як і Фома, коли повіримо цілком Богу, зможемо отримати справжню радість, знайти і виконати своє призначення на землі, гідно проживши життя.

Приклад Фоми показує кожному те, що віра в Бога і єднання з Ним приносить людині справжню радість, а матеріальні речі, які можна побачити і помацати – це всього лише допоміжні речовини, які допомагають вижити тілу, але ніяк не задовольнити потреби душі.

Кожній людині варто задуматися про те, що, залишившись невіруючим Фомою, справжнього щастя і радості осягнути не можна, а ось повіривши в Господа і довірившись йому, можна знайти нетлінні скарби для своєї душі.

Згадуючи про невіруючого Фому, кожен християн ще раз повинен глибоко задуматися, чи довіряє він цілком Господу, а якщо відповідь на питання буде негативною, то варто швидше виправити ситуацію, щоб стати по-справжньому щасливим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять