Чому апостол Петро тричі відрікся від Христа і розкаявся? Детально відповідаємо!

Розмірковуючи про вчинок апостола Петра, який тричі відрікся від Христа, а потім розкаявся, важливо пам’ятати про те, що Бог дозволяє кожній людині змінювати свої рішення. Завжди смиренно чекає, яким буде остаточний вибір, коли настане пора його зробити. Для багатьох, хто оточував Ісуса в роки перебування на землі, цей час настав незадовго до його розп’яття. Перед кожним в той момент постала непроста дилема: чи готовий він залишитися зі Спасителем або перейти на бік його супротивників.

Всі добре пам’ятають слова Ісуса, сказані перед завершенням пасхальної трапези в Гефсиманському саду. З сумом Христос сказав, що один з його учнів, який зараз з ним сидить за одним столом, зрадить його. Апостоли зніяковіли, так як всі відчували, що щиро люблять свого Учителя. У той же час кожен з них побоювався, що може не стриматися, зробивши непоправне.

Один за іншим учні почали питати Спасителя, чи не вони виявляться цим зрадником. Нічого не запитав тільки Петро, ​​який був переконаний у своїй вірі, заявивши, що він-то ніколи не спокуситься. У відповідь Христос сказав, що це не так, і він тричі в цю ж ніч від нього відречеться.

арешт Вчителі

Слідом була молитва і пішов арешт Ісуса за доносом Іуди. Коли Христа відправили до первосвященика Анни, тільки двоє апостолів пішли за ним. Це були Петро та Іван.

Іоанн пробрався в будинок, а Петро залишився зовні, підійшовши до розведеного вогню. Раптово його впізнала служниця, заявивши: «Це ж один з його учнів». Тоді Петро відрікся в перший раз. Слідом ще одна жінка теж вигукнула, що він один з послідовників арештованого пророка. Знову Петро заявив, що навіть не знає цієї людини.

Ще кілька людей почали стверджувати, що Петро – учень Ісуса, звернувши увагу на його галилейский акцент. Втретє Петро відрікся. Тільки в цей момент зрозумів всю глибину своєї помилки, вчиненого гріха. Згадав слова Христа, що той зречеться тричі, перш ніж заспіває півень, тут же почув крик півня. Почався світанок, до страти Спасителя залишалося всього кілька годин.

Петро не знав, що робити, каючись у скоєному. Він був лідером серед учнів Христа. Це був вже доросла людина, яку велику частину життя провів за фізичною працею, ніколи до цього не замислюючись про моральні цінності. Він завжди вважав, що чинить правильно, так буде діяти і надалі. Однак навіть його відданість і любов до Спасителя виявилися вразливими.

Чому Петро відрікся від Ісуса Христа?

Може здатися, що зречення було практично випадковим, ставши секундної слабкістю. Або у Петра спрацював природний інстинкт самозбереження. При цьому незаперечно, що зречення відбулося, лідер серед учнів Ісуса, хоча б на кілька хвилин, але визнав, що в цей момент варто відмовитися від свого зв’язку з Христом, хоча б в уяві оточуючих. Це тяжкий злочин проти любові, що зв’язує людей разом.

Петро практично відразу розкаявся в скоєному. А ось для покаяння потрібен час, так як воно передбачало зміни у вчинках. Петро не відправився на Голгофу, де серед апостолів знаходиться тільки Іоанн. Невідомо, що він робив в суботу, коли тіло Спасителя лежало в труні.

Зате добре відомо, що, тільки-но почувши про зникнення тіла, він в числі перших прибув до місця поховання. Ця поспішність якраз і стала одним з яскравих ознак покаяння. Петро не дозволив собі відсиджуватися вдома, відразу вирушивши на місце, де ще зовсім недавно стояла охорона, яка цілком могла призвести арешт послідовників страченого пророка.

Порівняння зі зрадою Іуди Іскаріота

Нерідко проводять аналогії між вчинком Петра, який зрікся від Христа, і тим, що зробив Юда, зрадивши Спасителя. Однак принципова відмінність між ними полягає в тому, що Петро на відміну від Іуди розкаявся в скоєному. Він остаточно попрощався з самовпевненим уявленням про те, що не в змозі в цьому житті припуститися помилки, оступитися.

З тих пір, як стверджує переказ, очі Петра завжди залишалися червоними. Це відбувалося через те, що він до кінця життя кожен раз починав плакати, почувши крик півня. Це найкраще свідчення не тільки каяття, але і послідував за ним покаяння.

До того ж зречення Петра – це гріх людської немочі. Гріх, з яким рано чи пізно стикається кожна людина. Якщо після його вчинення віруючий щиро зізнається собі в ньому і покається, то буде прощений Господом.

Гріх, який скоїв Іуда, має іншу природу. Це гріх людського вибору, який може відбутися на користь зради і отримання конкретної матеріальної вигоди. Або можна від нього втриматися. Це не той випадок, коли все відбувається миттєво, здається, ніби ти перебував в тумані. це грех, який чинять свідомо в тверезому розумі й твердій пам’яті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять